Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frivilliga terrängcyklister håller skogsstigarna öppna, inte bara för cyklister

Man med skägg och cykelhjälm.
Bildtext Aki Laurila på motorsläden i Böleskogen.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Julhelgens ymniga snöfall gjorde gott, inte bara åt pulkbackarna och skidspåren. Också många skogsstigar i Vasa är nu i så bra skick att det går att både gå, springa och framför allt cykla på dem - mitt i vintern.

De här stigarna underhålls på frivillig basis av eldsjälarna i Trail Riders Vaasa. Föreningen arbetar inte bara för att öka på terrängcyklingens popularitet, utan också för att hålla stigarna farbara, och det arbetet drar många andra nytta av.

För ett år sedan fick Trail Riders Vaasa ett viktigt och välkommet bidrag av Vasa stad för att köpa en motoriserad släde som används för att stampa snön på stigarna.

Föreningen kör upp stigar på många håll i Vasa, bland annat i Västervik och vid Molnträsket, men den kanske populäraste rutten är den så kallade Bölerundan, som går i skogen mellan Skogsberget och Böle.

Bölerundan är en väldigt teknisk stig, i stenig terräng. Men på vintern, och särskilt nu med de här snömängderna, är stigen riktigt behaglig att cykla eller röra sig till fots längs.

- Nu gör det inget om man ramlar med cykeln och gör lite snöänglar bredvid stigen, säger Aki Laurila, som ofta kör stigen med motorsläden efter arbetsdagens slut.

Man på snösläde i vintrig skog.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Själva motorsläden är en rätt intressant skapelse.

- Man kan säga att det är som bakdelen av en snöskoter, med en matta som den rör sig med. Motorn är en liten fyrtaktare och chauffören åker bakom på en liten pulka och styr, säger Laurila.

Som släden är utrustad nu lämnar den ett spår i form av en 60 cm bred jämn stig som fungerar både att cykla, gå eller springa på.

Det är nu den andra vintern som motorsläden är i bruk. Före det drogs stigarna upp utan motoriserad hjälp.

- Det var fyra bildäck med en plog framför, som man drog själv med en sele, säger Laurila.

Stig i vintrig skog.
Bildtext Stig på Bölerundan i Vasa.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Det säger sig självt att man nu hinner underhålla ett större nät av stigar.

- Vi har omkring 50 km stigar som vi kör med släden nu.

Men det betyder inte att det bara är att luta sig tillbaka och köra släden.

- Nej, den är nog som ett konditionsredskap med Briggs & Stratton-motor. Det är egentligen inte så hemskt mycket lättare än att dra bildäcken, men det är betydligt snabbare, säger Laurila.

- På en kväll hinner man köra 30 km stigar med släden medan man kanske kunde klara 5 km med bildäcken, säger Aki Laurila.

Just Bölerundan är särskilt populär bland terrängcyklisterna och stiglöparna.

- Det är så många olika typer av skog på den här sträckan.

Stig i snöig skog
Bildtext Trolskt vinterlandskap i Böleskogen i Vasa.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Efter det kraftiga snöfallet på julen kunde man ändå inte direkt börja köra stigarna med motorsläden.

- Det var så mycket nysnö. Men vi gjorde ett upprop på sociala medier där vi bad medlemmarna gå ut med snöskor längs stigen. Efter det gick det att köra med släden, säger Laurila.

Med motorsläden får man förstås inte köra var som helst.

- Vi har avtal med staden om var på stadens mark vi får köra, och så har vi slutit avtal med enskilda markägare om stigar som går över deras marker. Vi kör ingenstans utan lov.

Trail Riders Vaasas engagemang begränsar sig inte till vinterhalvåret. Man underhåller stigarna också andra tider på året, till exempel med att röja upp efter stormar och bygga spångar.

För den som vill bege sig ut på stigarna finns de vinterunderhållna stigarna i mobilappen Trailmap.

Man på motoriserad snösläde i vintrig skog.
Bildtext Aki Laurila på snösläden.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Pohjanmaas inslag "Vaasan metsiin on tehty taas vapaaehtoisvoimin kymmeniä kilometrejä upeita talvipolkuja" av Antti Haavisto. Bearbetning och översättning av Filip Stén.