Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s utrikeschef Josep Borrell besökte frontlinje och utlovade EU:s "fulla stöd" för Ukraina

Två män i en helikopter
Bildtext EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i en helikopter på väg till frontlinjen i östra Ukraina 5.1.2022.
Bild: Lehtikuva

EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell har avlagt ett besök i Ukrainas konfliktfyllda gränsområde. Besöket sker samtidigt som västvärlden försöker avskräcka Ryssland från att inleda en attack mot Ukraina.

Ukraina har sedan 2014 kämpat mot ryskstödda separatister i två östra regioner som gränsar till Ryssland.

– Vi är här för att bekräfta att EU ger Ukraina sitt fulla stöd. EU stöder Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet", sa Borrell vid en presskonferens med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Borrell har uttalat sig i liknande tongångar också tidigare.

– All militär upptrappning i östra Ukraina skulle få svåra följder. EU har en klar inställning och ett starkt engagemang. En militär aggression mot Ukraina får massiva konsekvenser och höga kostnader", sa Borrell då han talade i en by i regionen Luhansk.

Nu behövs nedtrappning och diplomati

Dmytro Kuleba sa att Ukraina och EU har ett gemensamt mål – det vill säga "att trappa ned situationen med diplomatiska medel så att Moskva minskar på spänningarna och överger sina aggressiva avsikter".

Josep Borrells besök var det första som en EU-chef har avlagt i östra Ukraina sedan kriget bröt ut för nästan åtta år sedan.

Enligt Borrell var tidpunkten för besöket rätt eftersom det nu råder spänningar med anknytning till säkerheten i Europa.

– Det geopolitiska landskapet förändras mycket snabbt och konflikten vid Ukrainas gränser är på väg att fördjupas.

"Varje diskussion om europeisk säkerhet måste involvera EU och Ukraina"

USA och dess allierade har anklagat Ryssland för att planera en invasion. Ryssland har samlat omkring 100 000 soldater nära Ukrainas gräns, men förnekar invasionsplaner.

Samtidigt står flera krismöten på agendan. Högt uppsatta tjänstemän från USA och Ryssland kommer att hålla två dagars samtal i Genève om krisen

EU har för sin del befarat att unionen lämnas utanför då USA och Ryssland diskuterar maktbalansen i Europa.

– Det finns ingen säkerhet i Europa utan säkerhet för Ukraina. Och det är klart att varje diskussion om europeisk säkerhet måste involvera EU och Ukraina, påpekade Borrell i dag.

Källor: AFP, Reuters