Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Omikronläget ännu lugnt på äldreboenden i Åboland, men utmanande tider är sannolika: "Svårt att tänka sig att äldreboendena skulle klara sig utan några omikronfall"

Från 2022
Bild av äldre personers fötter under ett bord på ett äldreboende.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Än så länge har omikronvarianten inte ställt till det för de äldreboenden som Yle Åboland pratat med.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Ända sedan coronapandemin började har det varit viktigt att skydda de äldre mot coronasmitta. Yle Åboland har pratat med äldreboenden för att höra hur de klarar sig nu när omikronvarianten av coronaviruset sprider sig snabbt.

Mia Sandholm, som är sjukskötare och grundare av Dahliahemmet i Dalsbruk, säger att omikronvarianten väcker oro.

– Nu om någonsin är läget riktigt dåligt, åtminstone på vår ort. Vi har väl aldrig varit i en situation där smittan skulle spridas så här snabbt. Nog är det oroväckande, riktigt oroväckande, säger Mia Sandholm.

Jukka-Pekka Kuokkanen, som är verkställande direktör vid Barkbackens servicehus i Åbo, berättar att servicehuset hittills klarat sig utan några fall av omikronvarianten, men han tror att det kommer att uppdagas omikronfall förr eller senare på äldreboendena.

– Influensaperioden pågår ju nu och vi är tvungna att testa några äldre och anställda på boendet varje vecka. Från en epidemiologisk synvinkel ser januari och kanske också februari ut att bli ganska hektiska, så det är svårt att tänka sig att något äldreboende skulle klara sig utan några omikronfall hos de äldre eller personalen, säger Juha-Pekka Kuokkanen.

Personalens ork ett orosmoment

I likhet med Barkbackens servicehus har vardagen på Dahliahemmet hittills rullat på trots omikron.

– Här inomhus är vardagen helt som förut, omikron har inte påverkat våra seniorer på något sätt. Hittills har jag lyckats få personal, min egen personal ställer nog upp i vått och torrt. Ifall någon hamnar i karantän ändrar vi på arbetspass så att någon jobbar extra för att sedan få en annan dag ledig i stället om det är möjligt. Lite har jag också varit tvungen att plocka in inhoppare, säger Mia Sandholm.

Sandholm lyfter fram personalens välmående som ett orosmoment.

– Vi har klarat oss bra hittills, men hur länge personalen ska orka ifall det här aldrig tar slut är ju en annan fråga, säger Sandholm.

Samma skyddsåtgärder som förut, anhörigbesök fortfarande tillåtna

Enligt Jukka-Pekka Kuokkanen har omikronvarianten inte medfört några nya åtgärder. Vid Barkbackens servicehus fortsätter man med samma skyddsåtgärder som före omikronvarianten började sprida sig, det vill säga att man använder munskydd och tvättar händerna ofta och använder handsprit. Dessutom har man i praktiken krävt att personalen har vaccinerats mot coronaviruset, och alla på serviceboendet som har förkylningssymptom testas för corona.

– Det är inte så mycket som vi gör annorlunda i och med just omikronvarianten, utan vi försöker som förut på bästa sätt skydda oss och våra boenden mot corona, säger Kuokkanen.

Också på Dahliahemmet fortsätter man med samma skyddsåtgärder gällande hygienen som tidigare. Anhöriga är välkomna, men de uppmanas göra ett coronahemtest före besöket. Dessutom sker besöken inte i de äldres egna rum.

– Inomhusbesök sker endast i ett separat rum som är utanför själva enheten och vi uppmanar fortfarande att besöken ska ske utomhus. Jag vill understryka till våra anhöriga att ingen av de äldre mår dåligt av att vara utomhus - tvärtom, säger Sandholm.

Även Barkbackens servicehus tillåter anhörigbesök.

– Anhöriga får besöka servicehuset, men skyddsåtgärderna gällande munskydd och dylikt gäller förstås också dem, säger Kuokkanen.

Hittills få coronafall på äldreboenden i Egentliga Finland

Enligt Harri Marttila som är infektionsläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt registrerades sammanlagt närmare 6000 fall av covid-19 vid sjukvårdsdistriktet i december.

– Av dessa konstaterades 9 fall vid enheter för långtidsvård och långtidsomsorg, säger Harri Marttila.

Enligt Marttila finns det inga uppgifter i sjukvårdsdistriktets register om att någon av dessa 9 skulle ha omkommit till följd av covid-19.

Antalet smittor på äldreboenden och serviceboenden i Egentliga Finland i december var alltså få trots omikron, men som känt sprids varianten nu lätt, så läget kan snabbt förändras.