Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jörgen Illman fann sin själsfrände, men kvinnan i hans liv förde honom bakom ljuset

Uppdaterad 09.01.2022 18:24.
Jörgen "Jökö" Illman i en rutig skjorta.
Bildtext Jörgen Illman känner att en del av hans hjärta är borta.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Jörgen Illman hade gett upp hoppet om kärlek, men en dag dök hon ändå upp. Paret planerade bröllop och det blev också ett sådant – men inte alls det som Jörgen hade föreställt sig.

Jörgen "Jökö" Illman är en hårt arbetande och populär man från Lappträsk i Östra Nyland. Han har en stor bekantskapskrets och många nära vänner, men ingen flickvän.

Efter en förlovning som bröts för tjugo år sedan har det varit stiltje på romantikfronten.

– Jag blir ofta placerad i vänfacket, säger Jökö som till sin stora förvåning ändå hittade sin soulmate för några år sedan.

Reglerna ändrades

Kvinnan var på alla sätt färgsprakande, hon var inte som alla andra vilket Jökö gillade. Men mycket var också komplicerat med henne.

Hon kunde byta åsikt ganska snabbt, men jag var blind och däremellan var hon alldeles underbar

― Jörgen "Jökö" Illman

Kvinnan, som är musiker, hade olika sidor. Jörgen ser numera på henne som två personer. Den privata som han älskade och sedan den andra, artisten, som kunde bete sig lite hur som helst.

– Reglerna ändrades hela tiden. Hon kunde byta åsikt ganska snabbt, men jag var blind och däremellan var hon alldeles underbar, berättar Jökö.

När han tog upp oegentligheter slutade det alltid med att han själv blev anklagad för att bete sig konstigt.

Det fanns gånger då Jökö började tvivla på sig själv och tänkte att det kanske faktiskt var han själv som missuppfattat saker och ting.

Händelserna som Jökö berättar om i dokumentärprogrammet Jörgen Illmans brustna hjärta - en berättelse om kärlek och svek påminner om ett fenomen som populärt kallas för gaslighting.

Begreppet härstammar från en pjäs från 1938 med namnet Gas Light. Teaterpjäsen filmatiserades år 1944 och nådde då en bred publik.

I filmen spelar Ingrid Bergman en kvinna som av sin man manipuleras att tro att hon är på väg att bli galen.

Sätta gränser

Jökö säger att han är blåögd men att han gärna fortsätter vara det. Han vill tänka gott om människor, men en sak som förändrats är hans förmåga att dra gränser.

– Jag låter mig inte bli utnyttjad mera. Det är inte så att jag vill vara en självisk person, men numera vet jag att jag också måste ta hand om mig själv.

Jökö säger att det inte enbart är tack vare kärlekshistorien som han lärt sig ta hand om sig själv bättre, men att det varit en bidragande orsak. Utöver det är det inte mycket gott som kommit från den starka förälskelsen till kvinnan som han trodde var hans själsfrände.

Under en kort tid förlorade Jörgen en stor del pengar, men framförallt en del av sitt hjärta.

– Hjärtat är som i dvala, visst har jag mycket kärlek i mitt liv, men för min del hoppas jag inte mera på romantisk kärlek. Det känns som om jag inte kommer att kunna älska någon mera på det sättet.

För tillfället koncentrerar Jökö sin energi till att skapa musik med bandet Sielunrepijä. Framtiden är ett oskrivet kort.

I programmet Jörgen Illmans brustna hjärta - en berättelse om kärlek och svek på Arenan hör du hela historien om kärleken till en kvinna som spelade med allt annat än öppna kort.

Mer om ämnet på Yle Arenan