Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny spansk lag beaktar ett husdjurs välbefinnande när ett par bryter sin relation

Från 2022
Två golden retriever-hundar på en snöig gård med sin husse.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Spanien har infört lagar som beaktar ett husdjurs välbefinnande – på ett liknande sätt som ett barns – vid en skilsmässa.

Domare måste betrakta husdjur som kännande varelser snarare än som föremål ägda av den ena eller den andra parten.

En ny lag gör att domstolar i Spanien ska kunna avgöra vilken part som bäst kan ta hand om ett djur eller besluta om delad vårdnad.

– Djur är en del av familjen och när en familj bestämmer sig för separation måste djurets öde beaktas som lika betydelsefullt som andra familjemedlemmars öde, säger advokat Lola Garcia till nyhetsbyrån Reuters.

I höstas gav en domare i Madrid ett par gemensam vårdnad om en hund. Paret hade bett om ett domstolsbeslut om vem husdjuret skulle bo hos efter att separationen. Hunden tillbringar en månad med var och en av dem och båda är juridiskt ansvariga för den.

Enligt Garcia är reformen ett första stort steg i en rad kommande lagändringar som styr människors förhållande till djur.

Förr sågs djuren mer som föremål

Tidigare var det så att jurister som skötte frågor om gemensam vårdnad gällande ett husdjur var tvungna att bevisa att båda medlemmarna i ett par ägde djuret som ett föremål, vilket gav den som hade registrerat husdjuret en fördel.

– Nu måste en domare avgöra var djuret kommer att klara sig bättre och då utgår man från djurets välbefinnande, säger Garcia. En partner som kan visa finansiell betalningsförmåga eller som har fått vårdnaden om sina barn har en bättre chans att få vårdnaden om alla husdjur också, eftersom det ofta finns en speciell känslomässig koppling mellan barn och djur.

Den nya lagen tros också komma att bidra till att minska på antalet djur som överges eller som blir illa behandlade.

Många djurägare i Spanien

Det finns många djurägare i Spanien jämfört med andra europeiska länder.

Landets regering planerar ytterligare lagstiftning för att stärka djurens rättigheter, inklusive ett förbud mot vilda djur på cirkus och ett förbud mot försäljning av husdjur i butiker.

Spanien är dock fortfarande polariserad då det gäller den traditionella tjurfäktningen – en hett omtvistad djurrättsfråga som troligen inte kommer att lösas inom en snar framtid.

Källa: Reuters