Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FSL:s Inger Damlin försiktig till distansundervisning: "Vi har lärt oss att närundervisning är att föredra"

Uppdaterad 06.01.2022 12:15.
Skolelev i grön huvtröja sitter vid en dator.
Bildtext Efter mycket prat om att barn och unga ska besparas restriktioner ser det ut som att distansundervisning kan bli verklighet igen.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Ordförande Inger Damlin på Finlands Svenska Lärarförbund FSL förhåller sig försiktigt till förslaget om att övergå till distansundervisning i skolorna.

– Det är ett exceptionellt läge vi lever i. Den erfarenhet vi har med oss av distansundervisningen är ju helt enkelt att närundervisning är att föredra. Det har ju tidigare perioder av distansundervisning lärt oss. Men situationen är ny och vi har ingen erfarenhet av den här situationen, bara att det finns en enorm oro inför det som komma ska, säger Damlin till Svenska Yle.

Inger Damlin är ordförande för Finlands svenska lärarförbund.
Bildtext Damlin: Vi lever i exceptionella tider.
Bild: FSL/Frida Lönnroos

Social- och hälsovårdsministeriet föreslog på onsdagen att skolorna börjar vårterminen på distans då skolorna inleds på måndagen. Det uppgav kanslichef Kirsi Varhila för Yle.

Beslutet om rekommendationen kan fattas på fredag när ministergruppen för coronafrågor, ledd av familj- och omsorgsminister Krista Kiuru (sd), sannolikt möts. I praktiken besluter regionerna själva om undervisningen.

På torsdagen gav det nationella lärarfacket OAJ ut ett pressmeddelande om att man stöder ministeriets förslag om distansundervisningen. Facket anser att rekommendationen också borde omfatta elever i årskurs 1–3 samt elever med specialundervisning.

FSL är en del av OAJ.

– Vi följer de beslut som kommer men vi förhåller oss så där försiktigt till situationen, säger Damlin.

– Det OAJ går ut med just nu är helt korrekt, men vi ska också vara medvetna om att närundervisning alltid är att föredra framför distansundervisning, för elevers bästa, lärares bästa och ur samhällsperspektiv. Men det läge vi lever i är exceptionellt, säger Damlin.

THL-direktör föredrar närundervisning

Undervisningsminister Li Andersson (Vf) sa till Yle Uutiset på onsdagen att frågan bör diskuteras av hela regeringen och bland ministerierna för att man ska veta vad som ligger bakom det.

Andersson påminde om regeringens princip om att barn och unga först i sista hand ska drabbas av restriktioner.

– Vilket betyder att alla andra (restriktioner) har förverkligats före det, sa Andersson till Yle Uutiset.

– För min egen del ser jag inte med blida ögon på en situation där en myndig andra stadiets studerande som har fått två vaccindoser kan gå till en bar men inte till sin egen skola, sa Andersson.

Direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd THL sa för sin del att han skulle hålla fast vid närundervisningen.

– Naturligtvis kan vi inte undvika exponeringar och smittfall i skolorna. Vi har sett att det inte verkar involvera stora risker. Men situationen är rätt ny ur den synvinkeln att infektionstrycket är rätt högt just nu, sa Salminen till Yles finska nyhetsredaktion på onsdagen.