Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovics visumstrul går till rätten – rivalerna visar ingen medkänsla: "Världen har lidit tillräckligt"

Från 2022
Uppdaterad 06.01.2022 13:54.
Serbiska supportrar poserar med landets flaggor.
Bildtext En drös serbiska anhängare samlades utanför det hotell som Novak Djokovic tros befinna sig i.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tennisgiganten Novak Djokovic sitter fast i ett karantänshotell i Australien efter att hans visum dragits tillbaka. Serben gör beslutet till en rättssak – samtidigt som både det australiska folket och konkurrenterna är kritiska.

Djokovic reste till Melbourne fast besluten om att jaga en historisk 21:a grand slam-titel i Australian Open.

34-åringen har vägrat att uppge om han tagit coronavaccin, men hade tilldelats "medicinskt undantag" av det australiska tennisförbundet och delstaten Victorias hälsodepartement. För inresa till Australien krävs bevis på dubbla vaccindoser eller undantagstillstånd.

Gränsbevakningen på Melbournes flygplats stoppade Djokovic då han anlände efter den fjorton timmar långa flygresan. Efter tolv timmar på flygplatsen kom en bekräftelse om att serbens visum dragits tillbaka.

"Regler är regler, särskilt när det kommer till våra gränser. Ingen står ovanför dessa regler. Våra starka gränsåtgärder är en viktig orsak till att vi hör till länderna med minst coronarelaterade dödsfall i världen, och vi kommer fortsätta vara vaksamma", skrev Australiens premiärminister Scott Morrison på Twitter.

Överklagar

Efter att ha väntat på myndigheternas beslut vid flygplatsen togs Djokovic till ett karantänshotell utanför Melbourne. Där ser han ut att få tillbringa de närmaste dagarna.

Hans advokater har nämligen överklagat myndigheternas beslut att kasta ut honom. Ärendet ska behandlas i domstol på måndag. Advokaterna har också krävt att spelaren flyttas till ett hotell med tennisplan.

Utanför hotellet där Djokovic tros bo har det samlats en del fans med serbiska flaggor.

– Det här är inte bara en kamp för Novak, utan för hela världen, slår hans pappa Srdjan Djokovic fast i ett uttalande.

Novak Djokovic hurrar efter vinst i tennismatch. I bakgrunden syns publik.
Bildtext Novak Djokovic har tagit hem Australian Open nio gånger.
Bild: imago images/Paul Zimmer/ All Over Press

Men i Australien, som haft många omfattande nedstängningar, är man inte på serbens sida. Irriterade australiensare har frågat sig varför serben skulle få någon särbehandling.

Delstaten Victoria, som alltså tidigare gett Djokovic undantagstillstånd, kommer inte att erbjuda någon ytterligare hjälp heller.

"Vi kommer inte att ge Novak Djokovic individuellt stöd för visumansökningar för att delta i årets Australian Open", twittrade delstatens idrottsminister Jaada Pulford.

Nadal: "Besluten har sina konsekvenser"

Även Rafael Nadal jagar sin 21:a grand slam-titel i Australien. Spanjoren säger sig förstå den australiska befolkningens frustration över Djokovics försök att komma in i landet.

– Han har fattat sina egna beslut. Alla har rätt att göra det, men det har sina konsekvenser.

Just nu deltar Nadal i ATP-turneringen i Melbourne, där också Emil Ruusuvuori gjort väl ifrån sig.

– Jag gick igenom covid. Jag är dubbelvaccinerad. Om man är vaccinerad kan man spela i Australian Open och i alla andra tävlingar. Jag tycker att världen har lidit tillräckligt, så därför ska reglerna följas.

Världstvåan Daniil Medvedev från Ryssland är också skeptisk till Djokovics planer.

– Om han hade ett rättvist undantag till reglerna så borde han väl vara här – om det inte är fallet så ska han inte komma.

Källor: AFP, BBC, CNN, AP

Diskussion om artikeln