Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antibiotikakur, hälproblem och misslyckad Norgeresa – efter flera bakslag siktar Anni Lindroos på trendbrott i FM: "En av säsongens viktigaste tävlingar"

Uppdaterad 06.01.2022 16:46.
Anni Lindroos åker skidor på träning i Pargas 2022.
Bildtext Formen känns bra och jag tror på bra resultat, säger Anni Lindroos inför fredagens avfärd mot Imatra och FM.

Anni Lindroos får köra sin bästa distans under FM-helgen. Då hoppas hon på positiva besked efter besvärliga veckor. Lindroos medger att hon var för ivrig efter att ha legat i sängen över en vecka.

Då Anni Lindroos tog sig till sprintfinal i den inhemska premiären på skidor såg allt väldigt positivt ut. Framgångarna från förra vårvintern fick en fortsättning – men sen kom bakslagen i tät takt.

Två månader efter den fina insatsen i Vuokatti siktar hon på ett trendbrott under FM-helgen i Imatra.

– Söndagens sprint i fristil är en av hela säsongens viktigaste tävlingar. Det är min bästa distans och jag satsar allt på den tävlingen. Lördagens klassiska distanslopp är kanske min svagaste sträcka. Det har inte fungerat tidigare i vinter.

Vad skulle du vara nöjd med efter söndagens sprint?

– Jag siktar på final, speciellt när det ser ut som att alla Tour de Ski-åkarna står över och det också finns ett par andra bortfall bland de bättre åkarna.

– Jag vill åtminstone köra semifinal. Tidigare har jag alltid åkt ut i kvartsfinalen. Om jag gör det i år är jag jättebesviken.

FM-programmet i Imatra

Fredag: Sprintstafett, fristil

Lördag: 10/15 km, klassiskt

Söndag: Sprint, fristil

Yle direktsänder alla tävlingar under FM-helgen.

Lindroos har en stor morot inför FM-sprinten.

– U23-VM är mitt stora mål för vintern och FM är en av uttagningstävlingarna.

VM avgörs i norska Lygna veckan efter de olympiska spelen.

"Låg över en vecka inomhus"

Lindroos, som inte tävlar i fredagens FM-sprintstafett, berättar om en vinter som hittills har sväng hit och dit. Det har varit en hel del motgångar.

Hon blev sjuk i november och tvingades till en antibiotikakur.

– Jag låg över en vecka inomhus och gjorde ingenting.

Hur mycket tärde det på formen?

– Det var ju ett ganska känsligt läge att bli sjuk. Jag var i bra form, men det påverkar mycket att vara borta så länge. Jag brukar dessutom ha känningar en tid efter att jag har varit sjuk och exempelvis hosta.

– Men det var kanske ändå mer en mental smäll när jag missade finska cupen i Taivalkoski i november och uttagningen till världscupen i Ruka. Det grämde mest av allt.

Anni Lindroos åker skidor på träning i Pargas 2022.
Bildtext Anni Lindroos har varit tionde i ett FM-lopp som bäst. Oväntat nog kom placeringen på tremilen förra vintern.

Lindroos återvände snabbt till tävlingsspåret efter sjukdomen. Hon tävlade i sprint i en Fis-tävling i ett smällkallt Ruka i början av december och gjorde sen sin första tävling i skandinaviska cupen i Beitostølen.

– Jag var ivrig och ville försöka ta en plats till världscupen i Dresden före jul, och det var kanske ett misstag som vi gjorde. Det försämrade mitt läge. Jag borde ha tränat ett par veckor före en tävling, men när det är viktiga tävlingar finns inga bra val.

Resan till Norge, som innehöll ett avbrutet lopp på tio kilometer klassiskt och en blygsam placering i sprint, var inte lyckad.

– Jag hade små problem med hälen och andningen. Det var en dålig känsla hela helgen, kroppen var kanske i obalans efter sjukdomen. Jag hoppas att det var säsongens flopp.

"Dagsformen har hoppat av och an"

Nu finns ändå positivare tecken i luften. Förberedelserna inför FM har gått bra i ett vintrigt Vörå som bjuder på idealiska yttre förhållanden för längdåkning.

– Det börjar kännas bättre hela tiden. Tidigare i vinter har det varit mycket upp och ner, dagsformen har hoppat av och an. Nu känns det ganska stabilt, känslan är bra inför helgen. Den här veckan har träningen gått bra.

Tjugoåringen, som började studera hälsovetenskap vid Åbo Akademi i höstas, berättade om sina problem med knät efter förra säsongen. Nu har hon slutat med fotbollen och som det ser ut nu behövs inga operationer.

– Jag känner av knät ibland, och vid hög belastning ger det sig till känna. Men det går långa perioder utan att jag tänker på det.

– Jag kan träna normalt och vill inte göra en operation igen.