Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Biden kritiserade Trump i sitt tal på årsdagen för stormningen av Kapitolium: "Han skapade ett nät av lögner kring valet"

USA:s president Joe Biden talar i två mikrofoner.
Bildtext USA:s president Joe Biden höll tal inne i den amerikanska kongressbyggnaden som stormades för ett år sedan.
Bild: Lehtikuva

Det var ord och inga visor när USA:s president Joe Biden höll tal på årsdagen för stormningen av Kapitolium. Biden beskyllde Trump för att fortsättningsvis utgöra ett hot mot demokratin i USA.

Joe Biden och vice president Kamala Harris höll tal i dag inne i den amerikanska kongressbyggnaden som stormades för ett år sedan.

Biden varnade för att Trumps beteende och falska påståenden om ett stulet val kan underminera såväl rättsstatsprincipen som framtida val.

– Vi måste vara absolut tydliga med vad som stämmer och vad som inte gör det. Här är sanningen: USA:s tidigare president har skapat och spridit ett nätverk av lögner om valet 2020. Det har han gjort eftersom han värdesätter makt över principer, lägger sina egna intressen framom USA:s och för att hans sårade ego betyder mer för honom än vad demokratin gör, sa Biden i talet.

Biden kritiserade också Trump för att inte ha gjort något på flera timmar medan hans anhängare stormade kongressbyggnaden. I stället satt han och såg på tv.

– Han kan inte acceptera att han förlorade, sa Biden.

Poliser och Trumpanhängare slåss med varandra inne i en sal i kongressbyggnaden i Washington.

Vad var det egentligen som hände då Kapitolium stormades den 6 januari 2021?

President Trump anklagades för uppvigling till uppror.

Nämnde aldrig Trump vid namn

Biden frågade sig också ifall USA är en nation som accepterar politiskt våld och svarade sedan att USA aldrig kan bli ett sådant land.

– För första gången in vår historia, förlorade en president inte bara ett val. Han försökte stoppa ett fredligt maktskifte. De kom hit rasande och höll en kniv mot demokratins hals. Jag tillåter inte att någon att lägga en kniv mot demokratins hals, sa Biden.

I talet nämnde Biden ändå aldrig Trump vid namn, men det var tydligt att han hänvisade till landets tidigare president.

Trump anklagade Biden för "politisk teater"

Också Trump skulle hålla en presskonferens på årsdagen till stormningen av Kapitolium, men presskonferensen ställdes in.

I ett uttalande som publicerades direkt efter Bidens tal anklagade Trump ändå demokraterna för att ytterligare splittra Amerika.

– Den här politiska teatern är bara ett försök att dra uppmärksamheten bort från det faktum att Biden totalt har misslyckats, sa Trump.

Han upprepade också sitt påstående om valfusk och kallade presidentvalet 2020 "för en stor lögn".

Källor: AFP, Reuters, STT