Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sauli Niinistö i samtal med Sveriges statsminister om det försämrade säkerhetspolitiska läget – Möte med Nato på fredagen

Uppdaterad 07.01.2022 11:10.
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ruotsin pääministeri Magdalena Andersson presidentinlinnassa.
Bildtext Magdalena Andersson träffade president Niinistö under hennes första utlandsresa som statsminister i Helsingfors i december.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Republikens president Sauli Niinistö pratade i telefon om det europeiska säkerhetsläget.

Både Sauli Niinistö och Magdalena Andersson (S) uttryckte oro över det europeiska säkerhetsläget i samtalet under trettondagen.

– Mot bakgrund av utvecklingen i och omkring Ukraina och försämringen av det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har jag precis talat med Finlands president Niinistö, säger Andersson i ett uttalande.

Närbild i profil av Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Bildtext Magdalena Andersson och Socialdemokraternas linje är att Sverige inte ska ansöka om ett Natomedlemskap.

President Niinistös nyårstal där han upprepade Finlands linje i Nato-frågan har väckt reaktioner i Sverige. Niinistö sade att möjligheten att alliera sig militärt och ansöka om medlemskap i Nato hör till Finlands rörelsefrihet och valmöjligheter.

Uttalandet kommer efter att förhållandet mellan Nato och Ryssland försämrats efter upptrappningar vid den rysk-ukrainska gränsen. Ryssland vill bland annat ha skriftliga garantier om att Nato inte ska expandera österut.

Niinistös tal väcker reaktioner i Sverige

Niinistös nyårstal har sparkat igång en mindre Natodebatt i Sverige, då det bland vissa experter har tolkats som att Finland närmar sig ett Natomedlemskap. Niinistö själv har betonat att Finlands läge är stabilt och att om situationen och hans åsikt i frågan förändras kommer han att uttrycka det tydligt.

Magdalena Andersson påpekar precis som Sauli Niinistö att det är Sverige som bestämmer vem Sverige vill samarbeta med.

– I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka vi väljer att samarbeta i, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Sanna Marin ja Magdalena Andersson.
Bildtext Magdalena Andersson träffade statsminister Sanna Marin i Helsingfors i december.

Andersson säger också att internationell rätt måste respekteras och efterföljas.

– Detta inkluderar varje stats rätt att självständigt göra egna säkerhetspolitiska val, säger hon.

Magdalena Andersson upprepade i sin regeringsförklaring tidigare under hösten den socialdemokratiska linjen om att Sverige inte ska ansöka om ett Natomedlemskap.

Andersson och Niinistö har diskuterat med Nato

Andersson meddelade i pressmeddelandet att hon utöver samtalet med president Niinistö också kommer att diskutera med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Samtalet fördes på fredag förmiddag.

President Niinistö samtalade också med Stoltenberg under fredagen, på Natos begäran.

Bakgrunden till telefonsamtalet mellan Niinistö och Andersson var de kommande samtalen mellan USA och Ryssland, Ryssland och Nato och Ryssland och OSSE enligt statsminister Anderssons pressekreterare.

Magdalena Anderssons pressekreterare ville inte gå in på vem som tog initiativ till samtalet mellan Niinistö och Andersson och inte heller om samtalet var en direkt reaktion på Sauli Niinistös nyårstal.

Fredag 7.1 klockan 11: Artikeln uppdaterades med att Niinistö och Andersson har diskuterat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.