Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesministeriet: Undvik resor till Kazakstan

Från 2022
Uppdaterad 06.01.2022 19:31.
Protest i Almaty.
Bildtext Demonstranter protesterade mot höjda bränslepriser i staden Almaty den 5 januari 2022.
Bild: Abduaziz Madyarov / AFP

Utrikesministeriet i Finland uppmanar finländare att undvika icke-nödvändiga resor till Kazakstan på grund av oroligheterna i landet.

Ministeriet uppdaterade sin reserekommendation gällande Kazakstan som ligger i Centralasien, på torsdagen. Finländare som är på resa i landet uppmanas till försiktighet och ministeriet uppmanar också att de som är landet undviker folkmassor och demonstrationer.

Protesterna i Kazakstan, som började efter att landets regering meddelade att man höjer pristaket på motorgas, har nu pågått i fem dagar och beskrivs som de mest omfattande och blodiga sedan landet blev självständigt år 1991. Tiotals har dödats och över 1 000 har skadats.

Regeringen har avgått och nödläge har utlysts i hela landet. Enligt Utrikesministeriet i Finland fortsätter läget i Kazakstan att vara oberäkneligt.

Enligt resemeddelandet uppdaterar Finlands ambassad lägesinformation om läget i Kazakstan i sociala medier och på sin webbplats.

Utrikesminister Haavisto: "Förhandlingar är enda vägen ut"

"Finland följer med läget i Kazakstan med oro och uppmanar alla parter att inte bruka våld", skriver utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) på engelska i en tweet på Utrikesministeriets Twitterkonto.

Han konstaterar också att mänskliga rättigheter och pressfrihet måste respekteras.

"Förhandlingar är den enda vägen ut", skriver ministern i sin tweet.

Finlands ambassad i Kazakstan uppmanar finländare att följa lokala myndigheters instruktioner och att i nödläge ta kontakt med Utrikesministeriets jour.

Enligt ambassaden får myndigheterna i Kazakstan granska id-handlingar i och med nödläget som utlysts i landet och utegångsförbud råder klockan 23–07.

"Betalningsterminalerna funkar inte på många platser på grund av avbrott i internetförbindelserna i flera städer. Alla bankomater funkar inte heller och det finns begränsningar hur mycket man kan ta ut från bankomaten", skriver ambassaden på Facebook.

Artikeln uppdaterades 6.1.2022 klockan 19.30 med utrikesministerns tweet och med ambassadens information.