Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals demonstranter har gripits i Kazakstan – president Tokajev har gett säkerhetsstyrkorna tillstånd att öppna eld "mot terrorister" utan förvarning

Från 2022
Uppdaterad 07.01.2022 10:56.
Ryska soldater som går ombord på ett flygplan.
Bildtext Ryska soldater som är påväg till Kazakstan under torsdagen. Den första ryska truppen har redan anlänt till landet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokajev säger att ordningen i landet till stor del har återställts. Det här rapporterar Reuters, med hänvisning till kazakisk statlig tv. Samtidigt fortsätter det att komma rapporter om sammandrabbningar.

Enligt presidenten kommer säkerhetsstyrkornas operationer att fortsätta ända tills "det militanta motståndet totalförstörts". Strax före klockan 11, finsk tid, meddelade han att säkerhetsstyrkorna getts tillstånd att skjuta utan förvarning, för att "döda terroristerna".

Tokajev säger också att man inte kommer att förhandla med demonstranterna, och att Almaty tidigare attackerades av 20 000 "banditer".

Landets inrikesministerium meddelar att 26 personer har dödats och över 3 000 personer gripits av kazakiska brottsbekämpare under de våldsamma protesterna.

Enligt ministeriet har också 18 poliser och personer från nationalgardet dödats, och hundratals har skadats.

De landsomfattande protesterna bröt ut i söndags, i samband med en chockhöjning av bränslepriserna.

Tokajev ska tala till folket under fredagen, rapporterar den nationella tv-kanalen Khabar-24.

Ukrainare i Kiev som stöder demonstranterna i Kazakstan.
Bildtext "Nej till diktatur! Ja till solidaritet" står det på skyltarna som aktivister håller upp utanför Kazakstans ambassad i Kiev i Ukraina den 6 januari. Aktivisterna protesterar i solidaritet med demonstranterna i Kazakstan.
Bild: Lehtikuva

Den första ryska truppen har redan anlänt

Den första ryska truppen från den ryskledda militäralliansen CSTO (Collective Security Treaty Organization) har redan anlänt till Kazakstan för att undsätta Tokajev.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar med hänvisning till Rysslands utrikesministerium att Ryssland flyger in styrkor på löpande band, enligt Tass används 70 plan för det här endamålet.

Enligt en talesperson för CSTO har trupperna kommit i egenskap av fredsbevarare, och inte för att delta i militära operationer i samband med demonstrationerna.

Organisationen planerar att skicka omkring 2500 fredsbevarare till Kazakstan.

I ett uttalande säger Tokajev att de ryska trupper som kommer till landet i huvudsak ska hjälpa med att skydda strategiska byggnader.

Källor: Reuters, AFP, Tass