Åboföräldern Kim Friman lättad över fortsatt närundervisning – "Barnen hade betalat ett högt pris”
Den senaste vändan med distansundervisning var påfrestande för både barn och föräldrar, säger Åboföräldern Kim Friman.
Efter långa förhandlingar beslöt regeringen igår kväll att inte rekommendera distansundervisning när skolorna inleder vårterminen.
Enligt trebarnspappan Kim Friman i Åbo hade det varit olyckligt om skolorna övergått till distans, och han hoppas att det inte blir aktuellt igen.
– Det skulle vara otroligt tråkigt, framför allt för barnen. Det är fel att de ska betala ett högt pris, när de också är vårt lands framtid. Olika undersökningar visar dessutom redan att omikronvarianten inte verkar vara lika allvarlig som deltavarianten, och att barn ofta kommer undan med lite snuva, säger han.
Friman har tre pojkar, varav två är i skolåldern. Att bryta barnens vardag kan ha negativa konsekvenser, menar han.
– För många barn är skolan en trygghet i vardagen. Där träffar de sina vänner och så har de trygga vuxna att vända sig till. Går man in för distansundervisning så kan det innebära att alla hobbyer också stängs ner. Då kan många barn bli hemmasittande, och ifall hemmet inte är tryggt så blir det väldigt olyckligt för barnen.
Kommentar: Skolorna öppnar efter jullovet, men Kiurus alarmistiska budskap skapar en känsla av oro hos barn och föräldrar
Försökte stänga skolorna med offentliga utspel.
Oro över att inte räcka till
Friman berättar att den senaste vändan med distansundervisning var stressig för hela familjen. Han och hans fru fick plötsligt fullt upp med att hjälpa till med skolarbetet samtidigt som de också hade sina egna jobb att sköta. Framför allt den första tiden var kaotisk.
– Den stora oron var ifall man skulle kunna stödja skolgången tillräckligt bra hemifrån. Pojkarna blev sedan snabbt duktiga på att använda digitala verktyg, vilket var positivt, men det tog nog ett tag att vänja sig.
Barnen i familjen är tolv, tio och fem år gamla. Pojkarna som går i skolan fick mycket hjälp från sina lärare via olika digitala kanaler, säger Friman. Ibland kunde lärarna till och med vara tillgängliga kvällstid.
– Deras lärare stöttade och var väldigt närvarande digitalt. Så en stor eloge till alla lärare som lyckades anpassa sig snabbt till förändringen.
Kontakten med kompisarna blir lidande
Trots det här tycker Friman ändå överlag att distansundervisning är belastande för en familj, dels för att man som vårdnadshavare tvingas hoppa av egna möten för att hjälpa till med läxor, och för att man efter skoldagen också måste säkerställa att barnen har förstått alla uppgifter.
En annan negativ sida är att barnen kan tappa kontakten med sina vänner.
Sen är man också inomhus mera, istället för att vara ute på raster och sånt
― Hugo Oksjoki, 12 år
– Det som var tråkigt var att pojkarna mestadels blev sittande innanför hemmets fyra väggar. Framför allt för vår yngsta som ännu inte går i skolan blev det väldigt enformigt.
Ett av barnen i familjen, Hugo Oksjoki 12 år, tycker att själva undervisningen fungerar bra via datorskärmen, men att det är tråkigt att inte få träffa vännerna lika mycket.

Diskussion om artikeln