Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kasper Strömmans bokhylla under lupp – plus fyra boktips

Från 2022

Mark Levengood träffar Kasper Strömman

30:00

Varför står det ett paket havregryn i Kasper Strömmans bokhylla? Och varför läste han aldrig klart romanen Hundra år av ensamhet? Det finns så många frågor som kräver svar.

Mark Levengood besöker den grafiska formgivarens hem i audioserien Mina Böcker och synar sin vana trogen bokhyllan. För Kasper Strömman är böckers utformning lika intressant som deras innehåll. Han samlar på pop-up-böcker och visar en roman som rent visuellt är något utöver det vanliga.

Kasper Strömmans boktips

Woman's World – Graham Rawle

- En bok som tar boken som hantverk till en annan nivå och ger gåshud. Det här är en hel roman där författaren har klippt ut varje ord eller mening ur gamla tidningar från 50- och 60-talet och limmat dem efter varandra, lite som ett gammaldags hotelsebrev - till en hel roman!

Dagarna, dagarna, dagarna – Tone Schunnesson

- Den handlar om en åldrande influencer och berättelsen känns väldigt samtida. En välskriven och medryckande bok, och man är nästan lite sorgsen när den ska ta slut.

Stora pop-up-spelboken – brädspel skapat av David West

- Jag har länge älskat pop-up-böcker. Jag kan inte för mitt liv förstå hur någon kan konstruera en rymdfärja som bara föds från tomma intet när du öppnar en bok! Jag vill slå ett slag för hur böcker ser ut, nu i denna dag då boken lite är påväg bort.

Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall

Kasper Strömman och Mark Levengood pratar dessutom om att samla böcker på hög och huruvida ett besök i bokhandeln kan hjälpa till vid förstoppning.

Lyssna på intervjun via länken här överst i artikeln, eller på Yle Vega lördagen den 8 januari klockan 18.03, eller i repris onsdagen den 16 januari klockan 21.03.