Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronaepidemin i Egentliga Finland har nått nya höjder under 2022 – infektionsläkare: "Vi har ännu inte nått epidemins topp"

Från 2022
Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext Coronaläget har försämrats snabbt efter årsskiftet.
Bild: Arash Matin / Yle

2022 har börjat med rekordmånga coronafall i Egentliga Finland . Antalet coronafall ökar och andelen positiva tester är nu nästan 30 procent, meddelar sjukvårdsdistriktet.

Mellan den 3 och den 6 januari har 1 505 nya coronafall konstaterats i landskapet. Under samma tid för en vecka sedan var antalet fall 1 168. Vid ÅUCS laboratorium har man den senaste veckan analyserat 1 200 coronatest per dygn i genomsnitt. 29 procent av testerna har varit positiva.

– Vi har ännu inte sett toppen av den här epidemin. Omikronvarianten har tagit över snabbt. I princip alla fall är nu av omikronvarianten. Behovet av sjukhusvård har ändå ännu inte stigit i samma takt som antalet smittfall, men det kan dröja en vecka efter insjuknandet förrän man eventuellt behöver sjukhusvård, säger infektionsläkare Harri Marttila i ett pressmeddelande.

Antalet smittade per 100 000 invånare under två veckor är nu 899,5. För en vecka sedan var samma siffra 594,7, och det handlar alltså om en kraftig ökning.

– Det finns troligen ännu fler coronafall i rörelse än vi vet om, eftersom kommunernas smittspårning av förklarliga anledningar är belastad. En del av smittfallen har vi ännu inte hunnit registrera, och vi har inte heller haft möjlighet att kontakta alla som har insjuknat, säger Marttila.

Inte heller positiva hemtest syns i statistiken.

– Om man endast har lindriga symptom ska man stanna hemma. Jag rekommenderar att man tar ett hemtest om man ska träffa bekanta, och speciellt om det handlar om personer med nedsatt immunförsvar. Tyvärr tillåter inte läget just nu att man träffas inomhus, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.

Fredagen den 7 januari vårdas 21 coronapatienter på sjukhus på olika avdelningar, och mindre än 5 personer vårdas på intensiven. Ingen har behövt läggas in på intensiven sedan årsskiftet.

Under hela pandemin har 142 personer dött i covid-19. Medelåldern bland de avlidna var 80,6 år.

Egentliga Finlands coronakoordineringsgrupp sammanträder nästa vecka för att diskutera coronaläget.