Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I dag klarnar det om vårterminen inleds på distans – Åbo vill ha närundervisning och Kimitoöns skolor är förberedda på allt

Från 2022
Skolelev i grön huvtröja sitter vid en dator.
Bildtext Det är ännu oklart om elverna kan återvända till skolorna efter jullovet.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Skolorna riskerar att igen tvingas övergå till distansundervisning på grund av det försämrade coronaläget. Åbo är en av de nio städer som kritiserat förslaget om att övergå till distansundervisning.

Regeringen möts på eftermiddagen den 7 januari för att diskutera skolornas övergång till distansstudier på grund av det försämrade coronaläget.

Åbo stads utbildningsdirektör, Timo Jalonen, är kritisk till att skolorna skulle inleda vårterminen på distans.

– I Åbo har vi inte för avsikt att övergå till distansundervisning just nu. Regionerna har stor beslutanderätt i den här frågan. Vi måste givetvis höra smittskyddsläkarnas åsikt, och den senaste är att det inte finns behov för distansundervisning, säger Timo Jalonen till Yle Turku.

Timo Jalonen Turun kävelykadulla
Bildtext Arkivbild. Timo Jalonen, Åbo stads utbildningsdirektör, säger att smittskyddsläkarens utlåtande är centralt då det kommer till att besluta om distansundervisning.
Bild: Lähteenmäki Lassi / Yle

Jalonen är en av nio städers utbildningsdirektörer som kritiserat Social- och hälsovårdsministeriets förslag om att skolorna skulle övergå till distansundervisning vid vårterminens start måndagen den 10 januari.

Enligt Jalonen skulle nackdelarna med distansundervisning vara större än fördelarna.

– Vi måste tänka på barn och ungas välmående som en helhet. Med det i åtanke är närundervisning det bättre alternativet i den här situationen.

Enligt Jalonen är Åbo stad inte endast kritisk till att en möjlig rekommendation om distansundervisning kommer så nära inpå skolstarten, man är också kritisk till distansundervisning överlag.

Jalonen säger att det är osannolikt att Åboskolorna inleder vårterminen på distans. Staden beslutar om regionala distansrekommendationer efter att regeringen behandlat ärendet.

Elever i Kimitoön tog hem datorerna över jul

Skolor på Kimitoön är förberedda om en rekommendation om distansundervisning träder i kraft.

Britt-Mari Norrbacka är rektor i Dalsbruks skola och Kimitonejdens skola. Hon berättar att eleverna tog med sig sina datorer och sitt skolmaterial hem över jullovet.

– Vi var lite i beredskap före jul ifall läget skulle förändras. Men det är ovisst och det är synd att beslutet går in så långt på fredag eftermiddag, säger Britt-Mari Norrbacka.

Britt-Mari Norrbacka
Bildtext Arkivbild. Britt-Mari Norrbacka, rektor i Dalsbruks skola och Kimitonejdens skola, säger att man måste anpassa sig enligt situationen.
Bild: Yle/Monica Forssell

Beslutet om ifall måndagens skolstart inleds i klassrummen eller i hemmen kommer på kort varsel, men Norrbacka säger att undervisningen går att ordna oberoende. Skolmaten hinner däremot kanske inte arrangeras om, ifall vårterminen börjar på distans.

Enligt Norrbacka var höstterminen tung då både lärare och elever ofta var förkylda. Rektorn är tudelad när det gäller eventuell distansundervisning, men hon litar på medicinska experters utlåtanden.

– Närundervisning är det allra bästa, men det är klart att hälsan kommer först. När man måste, så måste man. Det är bara att finna sig i situationen, nog klarar vi det här.

Diskussion om artikeln