Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Busschaufförer ska inte vara munskyddspoliser" – kollektivtrafiken har inte rätt att kräva munskydd av sina passagerare

En gul buss i lokaltrafik i Åbo
Bildtext Föli har använt ordet "tvång" för att understryka hur viktigt de tycker det är att munskydden används.

Munskyddstvång har varit i kraft inom kollektivtrafiken i Åbo sedan slutet av november. Yle Åboland har undersökt hur väl kravet tagits emot av chaufförer och passagerare.

Sirpa Korte är kollektivtrafikchef vid Åbo stad. Hon berättar att de flesta passagerar flitigt använt munskydd på Fölis bussar.

– Vår förhoppning är att alla över 12 år skulle använda munskydd. Det finns ändå de som inte gör det, men vi kan inte fråga vilka skäl de har för att inte använda munskydd, säger Korte.

Vad händer då om någon vägrar använda munskydd? Enligt Korte kan de som glömmer munskyddet hemma i vissa fall få ett av chauffören.

– Våra chaufförer påminner nog om munskyddstvånget, men ingen har rätt att kräva användningen av munskydd på en allmän tjänst som kollektivtrafiken, berättar Korte.

Kollektivtrafikchef Sirpa Korte står i röd jacka framför den gula Fölibussen.
Bildtext Arkivbild. Sirpa Korte säger att det är svårt att förutspå när munskyddstvånget slopas.

Busschaufförer har alltså inte rätt att neka passagerare från att åka buss om de inte har munskydd. Passagerare kan endast hindras från att åka med om de exempelvis verkar våldsamma.

Korte hoppas att alla passagerare skulle se det allmännyttiga i användningen av munskydd på bussarna.

– Vi har använt ordet "tvång" för att understryka hur viktigt vi tycker det är att munskydden används, säger hon.

Chaufförerna är inte heller tvungna att använda munskydd.

– Vi uppmuntrar starkt att de använder munskydd, men det viktigaste är trafiksäkerheten. Så om munskyddet orsakar till exempel imma på glasögonen så kan chauffören vara utan, säger Korte.

Om chauffören sitter i en förarhytt som är omringad av plexiglas kan de också avstå från att använda munskydd. Ännu finns inga planer på när munskyddstvånget skulle slopas på Fölis bussar.

Förarnas upplevelser har varit positiva

Mikko Ahomäki är busschaufför och ordförande för Bil- och Transportbranschens arbetarförbunds avdelning i Åbo. Han kör både längre linjer och inom Fölis trafik. Han tycker att tiden med munskyddstvånget har löpt smidigt.

– Jag måste säga att folk använder munskydd rätt så flitigt. Det har inte heller kommit till mina öron att några problem skulle ha uppstått. Vissa kommer såklart utan, men inte kan vi chaufförer vara munskyddspoliser, säger Ahomäki.

Ahomäki säger att det kommit klara riktlinjer från tjänsteköparna.

– Det har sagts åt oss att alla ska släppas in på bussarna och punkt slut, säger Ahomäki.

Mikko Ahomäki
Bildtext Mikko Ahomäki tycker att det varit en bra utveckling att kontaterna slopats på Fölis bussar.

Från ett förarperspektiv säger Ahomäki att han måste ta av sig munskyddet på längre resor.

– Då kan det bli svårt att andas och glasögonen immar fast. I skedet då passagerarna stiger på och betalar så har man såklart ändå munskyddet på.

Chaufförerna har också delvis på eget initiativ stängt de bänkrader som ligger närmast föraren för sin egen arbetssäkerhets skull. Nyligen har Föli också tillfälligt avskaffat användningar av kontater på sina bussar.

– Det har nog fungerat mycket bra. Kontanter höll redan på att försvinna innan det här beslutet fattades, konstaterar Ahomäki.