Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronaviruset sprider sig som löpeld i Västnyland – 935 nya fall på en vecka

Längst fram på bilden ett vattenglas och värktabletter, i bakgrunden en anonymiserad ung man med bar  överkropp som sitter på en säng och snyter sig.
Bildtext Omikronvarianten smittar lätt, vilket märks på siffrorna över nya coronafall i de fem västnyländska kommunerna.

Det är dyster läsning också för de västnyländska kommunernas del när THL kommer ut med de senaste siffrorna på antalet invånare som testat positivt för covid-19.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds statistik har har 491 Lojobor smittats av coronavirus under veckan fram till i dag (7.1). Då är också siffrorna från nyårsveckoslutet med eftersom de rapporterades i början av veckan.

Raseborg har under motsvarande tid 286 fall, medan Sjundeå har 63, Hangö 55 och Ingå 40.

Ett samtal till Ingås informatör Kristoffer Nöjd, som på fredagen suttit med på den lokala pandemigruppens möte, ger vid handen de allra färskaste uppgifterna, det vill säga 42 nya fall och cirka 70 Ingåbor som är eller har försatts i karantän den här veckan.

I Hangö rapporterades enbart på fredagen om 21 nya fall, det här enligt THL:s statistik. Hangö stad har också beslutat förlänga besöksförbudet på hälsovårdscentralens bäddavdelning med en vecka, till och med 14.1.

Om drygt en vecka, 17.1, öppnar Hangö tidsbokningen för tredje vaccindosen för Hangöbor som är 30 år eller äldre.

Det finns också tider för 12–18-åringar och äldre för första och andra dosen.

Dessutom har Hangö stad öppnat flera vaccineringstider för 5–11-åringar.

Vaccineringsplatsen för Hangöbor som är äldre än tolv år flyttar till lokalen där hälsovårdcentralens företagshälsovård fanns.