Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strejken vid UPM:s fabriker förlängs, också i Jakobstad – ingen lösning på kollektivavtalsfrågan

UPM:s logo vid fabriken i Jakobstad.
Bildtext UPM har fabriker runt om i landet, bland annat en massafabrik i Jakobstad.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Strejken vid UPM:s fabriker förlängs med ytterligare två veckor. Strejken pågår därmed nästan fyra veckor till, fram till den 5 februari. Det meddelar Elbranschernas fackförbund rf.

Strejken organiseras av Pappersförbundet, Elbranschernas fackförbund rf och fackförbundet Pro. Den berör kollektivavtalet mellan Skogsindustriföreningen och Pappersförbundet, som löpte ut vid årsskiftet.

Pappersförbundet vill få till stånd ett nytt avtal som gäller hela koncernen medan UPM vill se skilda avtal för de fem olika sektionerna inom koncernen.

Då strejken inleddes den 1 januari meddelade Pappersförbundet att den kommer att pågå till 22 januari om inte parterna når resultat i förhandlingarna före det. Nu kommer den alltså att pågå längre än först planerat.

De stora frågorna i UPM:s avtal är lönerna och arbetstiden. Enligt Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala vill skogsjätten både förlänga arbetstiden och försämra lönen.

– Enligt våra uträkningar vill UPM sänka lönerna med tio procent om arbetstiden hålls så som den är nu. Så det rör sig om stora nedskärningar, säger Vanhala till Svenska Yle i mitten av december.

Petri Vanhala.
Bildtext Enligt Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala vill UPM både förlänga arbetstiden och försämra lönen.
Bild: Timo Turpeinen / Yle

Tyst vid fabriken i Jakobstad

UPM har fabriker runt om i landet, bland annat en massafabrik i Jakobstad.

Huvudförtroendemannen vid Jakobstadsfabriken, Sauli Tiala, säger att UPM hittills bara erbjudit dåliga avtal, både vad gäller löner och arbetstider.

I slutet av december lämnade UPM in en ansökan om att begränsa strejkrätten inom pappersindustrin till Helsingfors tingsrätt.

"Pappersförbundets beslut att agera utan några strejkgränser är helt orimligt för utomstående. Nu måste man fundera på hur till exempel vårdhem och sjukhus kan garantera sin uppvärmning. Alternativa energikällor kan innebära en dyr nota för kommunborna", har UPM:s intressegruppschef Pirkko Harrela sagt i ett pressmeddelande.

Källa: STT