Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Intresse fanns från Norden och andra delar av Europa – Carljohan Eriksson berättar om varför valet föll på Dundee: "Inte för tuff eller omöjlig miljö för att lyckas"

Från 2022
Carljohan Eriksson under presskonferens med landslaget.
Bildtext Förra året tog Carljohan Eriksson plats i landslagstruppen. I en landskamp mot Wales gjorde han sin debut.
Bild: Lehtikuva

Carljohan Eriksson gör en flytt som motsvarar hans förväntningar. Speltid är A och O – och det är fullt möjligt att få i Dundee United. En av de största ligorna i Europa var varken realistisk eller sannolik, säger han till Yle Sporten.

Efter två starka säsonger i Mjällby var det knappt spelbart att Carljohan Eriksson skulle röra på sig när det europeiska transferfönstret öppnade efter nyår.

På trettondagen presenterade den skotska ligasjuan Dundee United sitt finländska nyförvärv. Dagen efter det officiella beskedet berättar Eriksson i en intervju med Yle Sporten att det skotska intresset har funnits ett tag.

– Jag har varit medveten om det i flera veckor, och efter att säsongen slutade i Sverige blev det mer konkret. Deras intresse har verkat genuint, de ringde Antti Niemi (red. anm. landslagets målvaktstränare) och jag pratade med både huvudtränaren och målvaktstränaren.

I processen före flytten pratade Eriksson med Dundee United-spelaren Ilmari Niskanen. Han gav en positiv bild av hur klubben tar hand om nya spelare och hur laget vill spela fotboll.

Miljön känns inte för tuff eller omöjlig för att utvecklas och kunna prestera. Jag kan komma hit med ett gott självförtroende

De senaste dagarna har parterna finslipat kontraktet, Eriksson var en snabb vända i Sverige för att flytta grejer och flög efter det till Skottland.

– Nu är jag här och är rätt nöjd med läget.

Exakt hur nöjd är du med att ha landat den här flytten?

– Det känns som ett bra och lämpligt steg i det här skedet av karriären. Miljön känns inte för tuff eller omöjlig för att utvecklas och prestera. Jag kan komma hit med ett gott självförtroende.

Schweizisk konkurrent

Under den gångna säsongen i allsvenskan var Eriksson nära att slå rekordet för längsta svit utan insläppt mål. Han valdes senare till säsongens målvakt efter den starka hösten – en period då han dessutom etablerade sig som en del av landslagets målvaktstrio.

Trots det var 26-åringen realist i jakten på en ny klubb.

– Det här motsvarar det som jag hade sett framför mig. Man måste ha med sig att jag bara har spelat två säsonger i allsvenskan, och inte stått varje match under någon av dem. Jag är ett ganska nytt namn även om jag tycker att mina insatser har varit bra. Om man stirrar blint på mitt fjolår kanske någon tror att jag skulle ha strävat efter en större flytt.

– Man kan ju drömma om Bundesliga, Serie A eller Premier League, men det kändes rätt osannolikt och orealistiskt just nu. Det hade också lett till en position som tvåa eller trea bland målvakterna. Här finns det realistiska chanser att få speltid.

Benjamin Siegrist i Dundee Uniteds mål.
Bildtext Benjamin Siegrist är Dundee Uniteds etta för tillfället.
Bild: Ewan Bootman/Shutterstock/All Over Press

Den här säsongen har schweizaren Benjamin Siegrist stått merparten av matcherna i Dundee.

– Jag utgår från att det blir tuff konkurrens. Jag har inte sett honom spela, men läget är väl att jag försöker utmana honom och ta det därifrån.

Fanns intresse från flera håll

Att hitta en ny klubb som målvakt är inte det allra enklaste. Platserna i truppen är få och det finns bara en position på planen.

Coronapandemin har dessutom gjort situationen på spelarmarknaden tuffare. Erikssons läge blev lite bättre då han var kontraktslös.

– Många klubbar är lite lamslagna och de håller ögonen på ekonomin. Ett januarifönster drar också ner på alternativen i Europa.

– Jag hade ändå intresse från några håll. Jag vet att det fanns en del intresse från olika klubbar i Norge eller Danmark, sedan fanns det också något i Grekland och Polen. Men några alternativ kändes mer attraktiva och helheten som Dundee hade för mig kändes bäst. De har en plan för mig och vad de vill få ut.

Var Skandinavien ett alternativ nu?

– Det var inte första prioritet. Jag vill gärna till en liga i Europa som spelar höst–vår-säsong för att vara i den säsongsrytmen. Det kan gynna en i framtiden – även om det inte avgjorde. Brittiska öarna och den fotbollskulturen lockade. Den är definitivt annorlunda.

Trodde du att du skulle stå här när du gick till Jönköping för några år sedan?

– Det här var ett mål som jag har haft i bakhuvudet. Många har sagt till mig att de inte tror på det, men jag har väl varit ett undantag och jag har jobbat för en sådan här flytt.

Eriksson tränar med nya laget för första gången på måndag. En dryg vecka senare, den 18 januari, spelar laget första matchen för året. Det återstår att se om pappersarbetet är klart då så att Eriksson kan tas ut.

– Andra finländare som har kommit hit efter brexit har fått vänta en tid, men hittills verkar det ha gått snabbare för mig. Men det är svårt att spika något datum. Jag kan inte påverka den processen.

Diskussion om artikeln