Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato-chefen Jens Stoltenberg: Reell risk för militär konflikt vid Ukrainas gräns

Från 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar i mikrofon vid ett podium. Bakom honom syns Natos logo.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnade för att det finns en reell risk för en konflikt vid Ukrainas gräns.
Bild: John Thys / AFP

Risken för en konflikt vid Ukrainas gräns är verklig, varnar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han uttalade sig efter Natos krismöte om situationen i Ukraina som ordnades på fredagen.

Enligt Stoltenberg hotas säkerhetsläget i Europa av Rysslands aggressiva agerande.

– Den ryska armén har inte slutat trappa upp, de ökar stegvis sina styrkor och sin kapacitet, sa Stoltenberg på en presskonferens efter att Natoländernas utrikesministrar haft ett videomöte om läget vid Ukrainas gräns.

Ukraina har sedan år 2014 kämpat mot ryskstödda separatister i två östra regioner som gränsar till Ryssland. USA och landets allierade har anklagat Ryssland för att planera en invasion. Ryssland har samlat omkring 100 000 soldater nära Ukrainas gräns, men förnekar invasionsplaner.

Nato och Ryssland ska diskutera på måndag

Högt uppsatta tjänstemän från USA och Ryssland väntas hålla två dagars samtal i Genève om krisen på måndag. Efter det väntas Ryssland och alla 30 Natoländer hålla ett möte i Bryssel, en första träff mellan parterna sedan juli 2019. Vidare ska parterna diskutera i Wien samma vecka.

– Nato kommer att föra en dialog med Ryssland i god anda, men vi måste också förbereda oss på att det finns en chans att diplomatin kan misslyckas, sa Stoltenberg på fredagen.

Han sa att utrikesministrarna är ense om att om Ryssland fortsätter agera aggressivt mot Ukraina, kommer det att leda till hårda konsekvenser för Ryssland.

Bland annat ekonomiska sanktioner planeras om Ryssland genomför en invasion, men Nato uppger att militäralliansen inte är redo att agera med militära medel för att skydda Ukraina.

Han sa också att Finland och Sverige är Natos nära allierade och att ett nära samarbete är bra för Finland och för Sverige, men också för Nato. Han betonade samtidigt att länderna själva ska fatta beslut om ifall de vill gå med i Nato eller inte.

Du kan se presskonferensen i sin helhet här:

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om resultatet av krismötet - Spela upp på Arenan

Källor: AFP, Reuters, STT