Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FSL: Regeringens beslut om närundervisning kom för sent

Från 2022
Inger Damlin är ordförande för Finlands svenska lärarförbund.
Bildtext Inger Damlin, förbundsordförande för FSL, säger att man inom förbundet är nöjda med det slutliga beslutet om närundervisning.
Bild: FSL/Frida Lönnroos

Det blir ingen distansskola på måndag, beslutade regeringen på fredagskvällen. Inom Finlands svenska lärarförbund FSL är man nöjda med beslutet om närundervisning, men de senaste dagarnas politiska utspel får kritik.

"Det är olyckligt att man bollar av och an med skolan som en slags politisk spelbricka. Vi har levt med pandemin ett bra tag nu och man skulle förvänta sig mindre maktkamp mellan olika ministerier och myndigheter och mer framförhållning och samsyn", säger Inger Damlin, förbundsordförande för FSL i ett pressmeddelande.

Social- och hälsovårdsministeriet föreslog på onsdagen att skolorna börjar vårterminen på distans då skolorna på många håll i landet inleds på måndagen. Förslaget väckte ändå stark kritik och till slut blev det ingen rekommendation om distansskola.

"Nästan som ett fiasko"

Enligt FSL kom regeringens besked ändå för sent, med tanke på utbildningsanordnarna och förslaget om distansskola har hunnit skapat extraarbete ute i kommunerna.

"Med facit på hand känns de senaste dagarnas utspel nästan som ett fiasko", säger Damlin.

Damlin säger att närundervisning är den bästa pedagogiska lösningen för barn och unga.

"Därför understöder FSL fortsättningsvis att beslut om distansundervisning fattas lokalt och endast då det är absolut nödvändigt", säger hon.

Självtest och munskydd för skoleleverna

En del lärare har enligt FSL uppvisat oro inför skolstarten i och med det förvärrade coronaläget i landet. Enligt FSL har många funderat på hur undervisningen egentligen nu borde ordnas.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sa efter ministrarnas coronamöte på fredagskvällen att hälsosäkerheten ska stärkas i skolorna. Bland annat kommer varje elev att få två självtest i veckan och eleverna kommer att instrueras att bära munskydd. Karantänsbestämmelserna skärps också.

FSL betonar att det är arbetsgivarens ansvar att göra allt för att garantera lärarnas och rektorernas arbetssäkerhet.

"Vi vill bland annat se en prioritering i vaccinationsordningen, omfattande användning av munskydd och en seriös utredning av snabbtest av skolbarn. Det är fortsättningsvis viktigt att elever och studerande som uppvisar förkylningssymptom stannar hemma", säger Damlin.