Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen föreslår skärpta restriktioner för inomhusutrymmen, evenemang och restauranger – det här kom coronaministrarna överens om på fredagen

Från 2022
Uppdaterad 08.01.2022 22:53.
Närbild av händer som håller i ett självtest för coronaviruset.
Bildtext Regeringen rekommenderar att man tar ett coronasjälvtest innan man träffar personer utanför familjen.
Bild: nito / Alamy/All Over Press

Regeringens coronaministergrupp föreslår skärpta coronarestriktioner för att stävja smittspridningen i landet.

Coronagruppen samlades till förhandlingar i Ständerhuset klockan 14 på fredagen.

Social- och hälsovårdministeriets förslag om distansskola låg på diskussionsbordet, men efter ungefär 8 timmar av förhandlingar kom familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) ut ur Ständerhuset och bekräftade att det inte blir någon nationell rekommendation om distansundervisning.

Beslutet fattades i enlighet med Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer.

Kiuru betonar att alla har ett ansvar i att minska kontakter

Enligt coronaarbetsgruppen kräver epidemiläget ändå att de nuvarande restriktionerna förlängs till slutet av januari och att nya restriktioner införs. Ministrarna betonar att alla har ett ansvar i att minska smittspridningen.

– Alla bär ett ansvar i hur läget utvecklas. Alla måste minska sina kontakter, sa Kiuru efter ministrarnas möte på fredagen.

Ministergruppen föreslår också att de inre gränskontrollerna vid Finlands gränser fortsätter till slutet av månaden. Tidigare skulle gränskontrollerna vara i kraft till den 16 januari.

Nya restriktioner att vänta inom kort

De nya restriktionerna som ministergruppen föreslår gäller lokaler inomhus, evenemang och restauranger.

Syftet med restriktionerna är enligt regeringen att säkra befolkningens hälsa, att trygga sjukvården och att trygga samhällets funktioner.

Restriktioner som rör skolorna

 • Ministerarbetsgruppen efterlyser en snabbare vaccineringstakt när det gäller vaccineringen av barn och unga och vill att barn och unga ska coronatestas med självtest.

 • Elever inom den grundläggande utbildningen och andra stadiet ska testas två gånger i veckan med självtest, föreslår ministergruppen.

 • Om flera coronafall bekräftas inom samma klass, kan en infektionsläkare fatta beslut om att eleverna ska testas oftare, till exempel 3–5 gånger i veckan.

 • Andra åtgärder som ministrarna rekommenderar för att stärka hälsosäkerheten i skolorna är användning av munskydd och strängare karantänsbestämmelser.

 • I en svår regional epidemisituation kan undervisningsarrangemang som hybridundervisning tas i bruk. Enskilda skolor kan också fatta beslut om att övergå till distansundervisning om läget så kräver.

Restriktioner som rör evenemang och utrymmen inomhus

 • Ministergruppen anser at användningen av utrymmen inomhus och evenemang som ordnas inomhus måste begränsas märkbart i hela landet.

 • Regeringen kommer att instruera kommuner och regionförvaltningsverk att säkra att alla nödvändiga restriktioner som gäller begränsningen av inomhuslokaler och evenemang har tagits i bruk i enlighet med paragraf 58 i lagen om smittsamma sjukdomar. Också barn och ungas hobbyer ska alltså begränsas.

 • Evenemang med låg smittorisk som ordnas utomhus kan fortfarande ordnas om man kan arrangera evenemangen så att deltagarna kan undvika närkontakter.

 • Vill man gå på ett privat evenemang eller träffa personer som inte hör till familjen uppmanas man att ta ett självtest före evenemanget eller träffen.

 • Ministergruppen rekommenderar att man inte träffar fler än fem personer som inte hör till familjen, samtidigt.

Restaurangernas öppettider begränsas ytterligare

 • Alla restauranger ska enligt ministergruppens förslag stänga klockan 18. Statsrådet ska ge sin förordning om restaurangbegränsningarna så fort som möjligt.

 • Under fredagens möte diskuterade ministrarna också möjligheten tatt stänga restaurangerna helt och hållet, men inga beslut fattades om det. En eventuellt restaurangstängning ska diskuteras på nytt nästa vecka.