Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mordet på svart joggare i USA ledde till livstidsstraff för tre vita män

Plakat med krav på rättvisa för den dödade joggaren Ahmaud Arbery.
Bildtext Efter mordet krävde många rättvisa för 25-åriga Arbery.
Bild: Tannen Maury / EPA

Tre män dömda för mordet på 25-åriga Ahmaud Arbery, som attackerades och dödades under en joggingtur i staden Brunswick i delstaten Georgia i november 2020, förpassas i fängelse på livstid.

Domstolen fällde de tre åtalade männen för mord i slutet av 2021 och har nu meddelat om livstidsstraffen.

De dömda männen började följa efter Arbery när han joggade i ett område där det bor mest vithyade personer. När trion kom i kapp honom blev det slagsmål mellan en av männen och Arbery, och till slut sköt en av angriparna ihjäl honom på nära håll.

De nu dömda, en 66-årig far, hans 35-åriga son samt deras 53-årig granne, har försvarat sig med att de trodde att Arbery var en inbrottstjuv.

Den dödade joggaren Ahmaud Arberys far Marcus Arbery kramar om en kvinna efter att gärningsmännen fällts för mord.
Bildtext Den dödade joggaren Ahmaud Arberys far Marcus Arbery kramar om en kvinna efter att gärningsmännen fällts för mord.
Bild: EPA/ James Gilbert

Fadern och sonen kan inte benådas men grannen kan anhålla om frigivning efter att ha avtjänat minst 30 år av fängelsestraffet – det för att han samarbetat under rättsprocessen.

Händelsen filmades och spreds på sociala medier, vilket utlöste protester över hela USA. Rättegången inleddes i skandalens tecken när det visade sig att endast en av de 12 valda jurymedlemmarna var svart.

Källa: AP