Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En totalstängning av restaurangerna är inte utesluten – statsminister Marin: “Målet med restriktionerna är att köpa tid”

Statsminister Sanna Marin i Yles Morgonetta.
Bildtext Marin säger att det är svårt och näst intill omöjligt att stoppa coronavirusspridningen i Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Coronaläget i Finland är oroväckande, konstaterade statsminister Sanna Marin (SDP) då hon gästade Morgonettan i Yle på lördagen. Enligt henne kan vi nu bara försöka köpa tid, och det genom ytterligare restriktioner.

– Vi försöker köpa tid för att kunna ge den tredje vaccindosen till så många som möjligt, och på så sätt minska belastningen på sjukvården, säger Marin.

Det är, enligt Marin, nu mycket svårt och näst intill omöjligt att stoppa coronavirusspridningen i Finland. Målet är i stället att försöka platta till kurvan med hjälp av ytterligare restriktioner.

Regeringens coronaministergrupp presenterade, efter långa förhandlingar, på fredagen nya förslag på skärpta coronarestriktioner.

Restaurangstängning kan bli aktuell

Det blir ingen skolstängning, däremot ska restaurangernas öppettider begränsas ytterligare. I Morgonettan konstaterar Marin att en totalstängning av restauranger inte heller är utesluten.

– Man bör, enligt mig, vara förberedd på allt. Det är möjligt att vi tar ett sådant beslut.

Marin säger att man utreder vilken lagstiftningsväg man skulle behöva ta för att lägga fram ett förslag om en totalstängning.

Om ett sådant förslag läggs fram borde ersättningen för restaurangerna vid det laget vara en del av den helheten.

– Vi kommer att gå igenom detta i detalj nästa vecka, säger Marin.

Regeringen uppmanar också finländarna att minska på sina sociala kontakter och rekommenderar att man inte träffar fler än fem personer som inte hör till familjen, samtidigt.

Kommunikationen angående distansundervisning misslyckades

Regeringens motstridiga åsikter om en eventuell övergång till distansundervisning har skapat huvudbry för lärare, elever och föräldrar.

Marin håller med om att situationen orsakade onödig oro. Enligt henne borde debatten ha förts internt och inte offentligt.

Hon säger att man gått igenom "spelreglerna" under gårdagens förhandlingar.