Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kazakstans tidigare underrättelsechef och premiärminister gripen – Masimov anklagas för högförräderi

Från 2022
Uppdaterad 08.01.2022 16:01.
Den här bilden på Karim Masimov togs sommaren 2015 när han var Kazakstans premiärminister.
Bildtext Den här bilden på Karim Masimov togs sommaren 2015 när han var Kazakstans premiärminister.
Bild: Lehtikuva

Kazakstans säkerhetstjänst KNB meddelade på lördagen att dess tidigare chef Karim Masimov gripits, misstänkt för högförräderi. Det är oklart vad som ligger bakom gripandet. Landets mäktigaste man Nursultan Nazarbajev uppges vara kvar i Nur-Sultan.

Den nu gripne Masimov avsattes från sin chefspost vid KNB i torsdags, efter att demonstranter hade stormat regeringsbyggnader i landets största stad Almaty. Enligt KNB greps Masimov då tillsammans med flera andra personer, men säkerhetstjänsten uppgav inte vilka de andra är.

Masimov har inte bara varit Kazakstans spionchef sen 2016, utan också landets premiärminister i två omgångar och dessutom lett presidentadministrationen under Nursultan Nazarbajev. Han beskrivs som en tungviktare på den politiska scenen och som nära allierad med Kazakstans starke man och tidigare, långvarige president Nazarbajev.

Efter nästan tre decennier vid makten tog Nazarbajevs handplockade efterträdare Kazym-Zjomart Tokajev över presidentposten 2019, men Nazarbajev har behållit sitt stora politiska inflytande sedan dess och har ansetts styra landet bakom kulisserna.

Rysslands president Vladimir Putin (till höger) uppges, åtminstone tidigare, ha haft en betydligt svalare relation till Tokajev (till vänster) än till Nazarbajev.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin uppges, åtminstone hittills, ha haft en betydligt svalare relation till Tokajev (till vänster) än till Nazarbajev.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är oklart hur relationen mellan Nazarbajev och Tokajev ser ut just nu.

Tokajev vill förhindra en palatsrevolution?

Det sågs som en symbolisk gest att Nazarbajev petades från posten som ordförande för landets mäktiga säkerhetsråd under veckan och att Tokajev övertog den posten. Gesten sågs då som en liten eftergift till demonstranterna, vars slagord ofta riktats just mot Nazarbajev.

Att Kazakstan skakats av de värsta oroligheterna sen Sovjetunionens fall, kan förstås ses som just Masimovs och KNB:s misslyckande, men det uppges inte varför Masimov nu också anklagas för högförräderi.

Det förekommer spekulationer om att Tokajev gör sig av med Masimov för att han vill försäkra sig om säkerhetstjänstens lojalitet. Bland annat eurasianet.org skriver att Tokajev eventuellt vill se till att det inte genomförs en palatsrevolution mot honom mitt i det här kaoset.

Det är mycket svårt att veta vad som egentligen sker bakom kulisserna i den slutna, auktoritära staten som styrs av en liten korrupt elit.

Nursultan är i Nur-Sultan och har ingalunda stuckit

Det har ryktats om allt allvarligare spänningar och rivalitet mellan ex-presidenten Nazarbajev och hans handplockade efterföljare Tokajev.

En del bedömare tolkade också Tokajevs vädjan om hjälp från Organisationen för kollektiv säkerhet ODBK (på engelska Collective Security Treaty Organization eller CSTO) som ett led i den här maktkampen.

Det har ju nu lett till att tusentals, främst ryska, elitsoldater kommit till Kazakstan i "fredsbevarande syfte".

Den ryska försvarsmakten har publicerat videor och bilder på ryska "fredsbevarare" som landade i Kazakstan natten till lördagen.
Bildtext Den ryska försvarsmakten har publicerat videor och bilder på ryska "fredsbevarare" som landade i Kazakstan natten till lördagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På lördag morgon hörde också Kazakstans ex-ledare Nursultan Nazarbajev av sig, eller åtminstone hans pressekreterare Aidos Ukibay.

På Twitter avfärdade Ukibay alla rykten om att Nazarbajev skulle ha lämnat landet.

Enligt sin pressekreterare finns Nazarbajev i huvudstaden som döpts efter honom, det vill säga i Nur-Sultan. Där ska han vara i direkt kontakt med Tokajev och han ska också ha samtalat med ledare för "vänskapligt sinnade stater".

Nazarbajev lär också ska uppmana folket att sluta upp kring Tokajev och att säkerställa landets integritet.

Nursultan Nazarbajev på en arkivbild från sommaren 2018 när han fortfarande var president och besökte Peking.
Bildtext Nursultan Nazarbajev på en arkivbild från sommaren 2018 när han fortfarande var president och besökte Peking.
Bild: Lehtikuva

Tokajev till Putin "Situationen på väg att stabiliseras"

Kreml uppgav på lördagen att Rysslands president Vladimir Putin haft ett långt telefonsamtal med Tokajev där de diskuterat oroligheterna i Kazakstan.

Tokajev ska ha sagt till Putin att situationen i Kazakstan är på väg att stabiliseras, men att kampen mot "terroristerna" fortsätter.

Han ska också ha tackat Putin för det stöd som det ryskledda ODKB nu ställt upp med i form av de, främst ryska, trupperna.

Enligt officiella siffror från inrikesministeriet i Kazakstan har åtminstone 26 demonstranter, eller "kriminella" som de kallas, dödats under de senaste dagarnas protester och 18 poliser ska också ha dödats under oroligheterna.

På lördag morgon meddelade inrikesministeriet att över 4 400 människor gripits.

Förstörda bankautomater i Kazakstans största stad Almaty.
Bildtext Förstörda bankautomater i Kazakstans största stad Almaty. På lördagen uppgavs läget där vara lugnare än under tidigare dagar.
Bild: Lehtikuva