Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Idrottsledare oroade över nya restriktioner: "Vid senaste nedstängningen tappade vi en hel del spelare"

PIF Handbolls damerna
Bildtext Handbollsdamer i Pargas Idrottsförening under träningssession.
Bild: Arash Matin / Yle

Den här veckan klarnar det om inomhusverksamheten för barn och unga kommer att läggas på is än en gång. Träningsförutsättningarna försämras och idrottsledare är oroade över bortfall bland deltagare.

– Besvikelsen skulle vara stor om det restriktioner införs. Senast vi tvingades stänga var tränarna kreativa och hade lösningar på hur ungdomarna kunde få stöd i träningen online. Men visst märkte man att de hängde med mindre och mindre mot slutet och nu är tränarna inte redo att inleda den här processen på nytt, säger Jenny Kronberg, verksamhetsledare för handbollens juniorverksamhet i Pargas IF.

Under den senaste nedstängningen hoppade en del av de unga handbollsspelarna av och risken finns att flera hoppar av under en ny nedstängning. Bortfallet, som oftast sker bland de mindre ivriga deltagarna, gör Kronberg mest orolig.

Nico och sonen Dominic Rönnberg på BK-46 träningar i januari 2021.
Bild: Yle/Janne Isaksson

– För många handlar det långt in i tonåren om att man kommer till träningen på grund av kompisarna. Bara en liten del av gänget vill satsa på att bli ett handbollsproffs och fortsätta spela i vuxen ålder. Det är kanske just de mer tveksamma deltagarna som lider mest om verksamheten läggs ned. De behöver den sociala gemenskapen som lagsporter ger och det är jätteviktigt att de kan hänga med så länge det går. Det är en stor orsak till att ungas hobbyverksamheter verkligen inte skulle få stängas ner, säger hon.

Regeringen kommer den här veckan att instruera kommuner och regionförvaltningsverk för att försäkra sig om att alla nödvändiga restriktioner som gäller begränsningen av inomhuslokaler och evenemang har tagits i bruk i enlighet med paragraf 58 i lagen om smittsamma sjukdomar. Också barn och ungas hobbyer ska alltså begränsas.

Inga smittkedjor inom idrottsverksamheten

Få tränare inom Pargas Idrottsförening har förståelse för eventuella begränsningar av verksamheten, eftersom föreningen upplever att man hittills inte har haft problem med smittspridning.

– Det har handlat om väldigt få fall bland de unga, och viruset har inte spridit sig mellan spelarna en enda gång. Alla sköter sin handhygien väldigt bra och vi gör allt vi kan för att hindra smittspridningen. Så våra tränare är inte alls övertygade om att stängningarna är för barnens och ungdomarnas bästa, säger Kronberg.

Hon får medhåll av Markus Dahlbom som är ordförande i Kimito sportförenings fotbollssektion med cirka 200 aktiva deltagare.

En grupp barn sitter i en ring tillsammans med tränare Markus Dahlbom på en fotbollsplan.
Bildtext Markus Dahlbom tränar fotbollsjuniorer i Kimitoöns sportförening.
Bild: Privat

– Här på orten har jag inte hört om några smittfall inom den ledda idrottsverksamheten. Någon enstaka person har varit exponerad men då har hen varit borta, säger han.

"Kunde göras skillnad på tätort och glesbygd"

Det är varje områdes eget Regionförvaltningsverk som beslutar om hur man implementerar de rekommendationer som kommer från högre ort. Dahlbom skulle gärna se att myndigheterna gjorde skillnad på glesbygd och tätort.

– Det är ju olika i olika områden även inom Egentliga Finland. Om läget är lugnt här på Kimitoön så förstår jag inte varför verksamheten inte kunde fortsätta här, även om situationen är värre i tätare befolkade områden. Om coronaläget förändras så måste man ju så klart anpassa sig och vi har hela tiden följt myndigheternas rekommendationer, säger han.

Hur orolig är du över att de unga utsätts för viruset?

– Visst ser ju läget ganska dåligt ut just nu, omikronvarianten sprider sig lätt så det är klart att risken för att smittas finns. Även om man inte ska ställa skola och idrott mot varandra, så tycker jag att om nu skolorna kan vara igång så varför kunde inte idrottsverksamheten också fortsätta. Här rör sig de unga med likasinnade och har möjlighet att uttrycka sig själv, säger han.

Också Dahlbom är oroad över de ungas träningsork på egen hand.

– Senast verksamheten sattes på paus lade vi ut videor och gjorde egna träningsprogram som barnen fick träna med på egen hand. Sen kan man försöka träna utomhus, men när det gäller just fotboll är det svårare att hålla träningar ute på vintern. Vissa kanske har möjlighet att bolla lite hemma och för att upprätthålla konditionen kan man så klart skida, åka skridskor, springa och så vidare, säger han.

– Men blir pausen längre än en månad så är det svårt att hålla ungdomarna igång. Efter senaste uppehållet var det många som hade svårt att komma igång och vissa kom inte alls tillbaka.