Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapporter om fortsatt våld i Tigray

Från 2022
Uppdaterad 09.01.2022 23:11.
Stråhydda i flyktingläger i Tigray.
Bildtext En stråhydda i ett flyktingläger i Tigray (arkivbild).
Bild: Huda Mohammed

Rebeller i Tigray (TPLF) uppger att tiotals människor har dödats i regeringsstyrkornas drönaranfall mot ett flyktingläger.

Också sjukhuskällor rapporterar om att 55 människor dödats och 126 skadats.

TPLF:s talesman Getachew Reda skriver på Twitter att en attack mot lägret i den nordvästra staden Dedebit har krävt 56 oskyldiga civilas liv. Hans påstående har inte bekräftats av oberoende källor.

I slutet av december drog sig rebellerna tillbaka till sitt fäste i Tigray i samband med att regeringsstyrkornas återerövrade en rad strategiska städer. Även om det verkade vara en paus i striderna sedan dess, har rebellerna anklagat regeringen för att fortsätta utföra dödliga drönarattacker mot Tigray.

Rapporter om attacken mot flyktinglägret kommer bara ett dygn efter att regeringen överraskande meddelade att fängslade oppositionsledare skulle benådas, däribland högt uppsatta tigrayaner.

Regeringen säger sig vilja främja nationell försoning. Amnestin har välkomnats och har setts som en möjlighet att få slut på de brutala striderna mellan styrkor lojala med premiärminister Abiy Ahmed och rebellernas TPLF-styrkor.

Uppskattningsvis tiotusentals människor har dödats i kriget som bröt ut i november 2020 mellan etiopiska regeringsstyrkor och rebellstyrkorna TPLF.

Källor: AFP, AP, Reuters