Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk tjänsteman: USA och Ryssland har en möjlighet att hitta en gemensam grund

Från 2022
Presidenterna Biden och Putin
Bildtext Presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin (Arkivbild)
Bild: Mandel Ngan / Mikhail Metzel / AFP

USA och dess allierade säger sig vara redo att tillsammans med Ryssland diskutera en ömsesidig begränsning av militära övningar och missilplaceringar i Europa.

Uttalandet är kopplat till de strategiska samtal som ska inledas nästa vecka, säger en amerikansk tjänsteman.

På måndagen kommer ryska och amerikanska diplomater att inleda samtal i Genève, bland annat i syfte att försöka avvärja en kris vid gränsen mot Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin har samlat tiotusentals soldater längs gränsen till Ukraina, vilket har lett till misstankar om att Ryssland planerar en invasion i landet – något som Putin förnekar.

Putin vill å sin sida inte se en Natoexpansion österut och han kräver också Nato på säkerhetsgarantier – vilket USA inte går med på.

"Båda parter måste engagera sig"

Den höga amerikanska tjänsteman som uttalade sig inför journalister på lördagen sa att det finns områden där parterna kan hitta en gemensam grund, och att det skulle kräva att båda sidor engagerar sig i stort sett på samma sätt.

Ryssland befarar att USA använder offensiva missilsystem i Ukraina trots försäkringar från president Joe Biden om att USA inte har några sådana avsikter.

Enligt den amerikanska tjänstemannen är det här ett område där man kanske kunde hitta en ömsesidig förståelse och gemensamt engagemang.

USA är också redo att diskutera ömsesidiga begränsningar i de militära övningarna i regionen – både gällande strategiska bombplan i närheten av motpartens territorium och markbaserade övningar. Tjänstemannen sa också att USA är öppet för en bredare diskussion om utplacering av missiler i regionen.

Tjänstemannen sa dock att alla överenskommelser är beroende av att Ryssland avlägsnar hoten mot Ukraina. Inga beslut kommer heller att fattas utan Ukrainas eller Natos medgivande. Tjänstemannen sa vidare att USA inte minskar sin militära närvaro eller arsenal i Östeuropa så som Ryssland har krävt.

"Vi tror att vi åtminstone kan undersöka möjligheten att göra framsteg"

Den anonyma amerikanska tjänstemannens kommentarer gavs i ett telefonkonferenssamtal som Vita huset organiserat. Kommentarerna är de första som antyder en viss vilja tilll kompromiss i frågor som tangerar Ukraina.

Ryssland har krävt bindande löften om att Nato inte kommer att expandera ytterligare österut. USA och Nato har avvisat dessa krav, men har signalerat en vilja att utforska kompromisser i relaterade frågor.

– Vi tror att vi åtminstone kan undersöka möjligheten att göra framsteg med ryssarna, sa tjänstemannen, med hänvisning till måndagens strategiska dialog mellan USA och Ryssland i Genève.

Måndagens möte kommer att följas av diskussioner mellan Ryssland och Natomedlemmar på onsdag och med en bredare europeisk publik på torsdag.

Källor: AFP, AP, Reuters