Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anordnare av idrottsverksamhet och hobbyer väntar på nya besked: “Det ska ju vara det här som ger vardagen lite extra guldkant och glädje”

Ett barn står med en fotboll framför sig på en fotbollsplan inomhus.
Bildtext Också barns och ungas hobbyer ska begränsas. Bildsättningsbild.
Bild: Unsplash

Ändringarna i coronarestriktionerna från myndigheterna är många och någon långsiktig plan för verksamhetsansvariga är svår att göra upp. Inkommande vecka verkar igen bli avgörande och man väntar på besked helst redan på måndagen.

En ny vecka börjar snart och då kommer förhoppningsvis mer information om de nya coronarestriktionerna som regeringen beslutade om i fredags.

En av de som väntar på mer information är Mikael Rönnkvist, ordförande för friidrottssektionen i Vasa idrottssällskap (VIS). I morgon ska det fattas ett nytt beslut om verksamheten.

– Det är fortfarande lite frågetecken för ännu fram tills i dag, söndag, har det inte varit restriktioner i Botniahallen där vi tränar. Men det kommer det troligen att bli från nästa vecka.

– Vi har ännu inte hört direktiv om hallarna kommer bli stängda, men jag förstod ju att de troligtvis blir det. Det är klart att vi anpassar verksamheten, säger Rönnkvist.

I regeringens förslag vill man bland annat begränsa användningen av utrymmen samt evenemang som ordnas inomhus. Också barn och ungas hobbyer ska begränsas.

Inom VIS friidrottssektion har man redan lagt verksamheten för de två yngsta grupperna på paus.

– Vi har träning ännu för de äldre grupperna, men sen ser vi efter det här veckoslutet. Våra vuxna idrottare tränar individuellt så vi har inga gruppträningar. De äldsta som är med i gruppträningar är 17–18 år. Och de träningarna kommer vi förstås försöka fortsätta med. Är det utomhus, då är det lätt, säger Rönnkvist.

Mikael Rönnkvist framför en skolbyggnad
Bildtext Mikael Rönnkvist, ordförande för friidrottssektionen i Vasa idrottssällskap (VIS).
Bild: Yle/Roger Källman

Rönnkvist påpekar att verksamheten sedan länge har varit covidanpassad. Träningsgrupperna är relativt små och man kommer inte mycket i kontakt med varandra heller när man friidrottar.

– Ännu i dag fortgår verksamheten med tio- och elvaåringar och äldre som förr. Förändringen är bara att vi har gett mer direktiv åt tränarna, att de håller avstånd och bär munskydd och allt det där, säger Rönnkvist.

Det är viktigt att barnen rör på sig och håller sig igång. Blir det då utomhus eller inomhus eller hur vi gör det är en annan sak

― Mikael Rönnqvist, ordförande för friidrottssektionen i Vasa idrottssällskap

– Åtminstone hos oss inom träningen har vi inte upplevt något egentligt smittofall. Jag vågar inte säga om det är något jag inte känner till, men smittan har inte spridits mycket här åtminstone i friidrottskretsarna, för det är ju så med den här träningen att är man sjuk så då kommer man inte.

Enligt Rönnkvist är det viktigare att skolorna hålls öppna än att fritidsverksamheten ska få fortsätta som förr.

– Jag upplever att smittan är överallt nu. Det är bara att försöka begränsa den så man inte belastar sjukvården. Vi gör allt vi kan. Jag tycker också det är viktigt att barnen rör på sig och håller sig igång. Blir det då utomhus eller inomhus eller hur vi gör det är en annan sak.

Kurser redan framskjutna

Till vilken grad barn och ungas hobbyer kommer att begränsas undrar Pia Boström, tf rektor på Pedersöre medborgarinstitut.

– Kommer det ytterligare begränsningar så får vi ju bara finna oss i det och skjuta fram så att alla kurser startar den 24 januari.

Pia Boström.
Bildtext Pia Boström, tf rektor på Pedersöre medborgarinstitut.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Enligt tidigare restriktioner tvingades Pedersöre medborgarinstitut inhibera vissa kurser för våren. När sedan covidintyget skulle läggas på is sköts kursstarten fram med en vecka, sedan en vecka till.

– Det blir en sådan här följdverkan att man flyttar fram och flyttar fram. Och de som har anmält sig har ju fått meddelande om vad som är på gång och lärarna har vi försökt uppdatera med information också, säger Boström.

Pedersöre medborgarinstitut har få kurser som är helt på distans. Flera kurser är tänkta som hybridkurser med både fysiska träffar och träffar online, men nu ser det ut som att man måste tänka om med arrangemanget.

– Det blir lite att skräddarsy från kurs till kurs. Det är ett så brett fält. Det är inte bara en typ av kurser, säger Boström.

Kommer det ytterligare begränsningar så får vi ju bara finna oss i det

― Pia Boström, tf rektor vid Pedersöre medborgarinstitut

Tilltagande ensamhet?

Enligt regeringens förslag ska det sociala umgänget begränsas så att man enligt rekommendation inte ska träffa fler än fem personer som inte hör till familjen samtidigt.

– Det betyder att vi blir tvungna att dra in föräldra- och barngymnastiken, för de är i den zonen att det är vuxna som kommer med sina barn. Barnen är ju så små att de inte kan komma själva. Men vuxna ska inte ha några sociala kontakter, så då måste vi sätta de kurserna på paus.

Ovetskapen om vilka restriktioner som kommer till näst skapar problem. Boström är rädd att det konstanta ombokandet avskräcker människor från att delta över huvud taget.

– Risken är ju förstås att många tycker att "nå om vi inte får starta nu så får det vara då, vi lämnar det". Och så kanske man hoppar av all kursverksamhet och har ledsnat över att det bara skjuts upp.

Restriktionerna kan bidra till större ensamhet bland människor. Ibland kan verksamheten vid exempelvis medborgarinstitut vara den enda sociala tiden för någon. Det kan tära på humöret, säger Boström.

– Och det är ju det att vår verksamhet är den här kryddan i tillvaron. Det ska ju vara det här som ger vardagen lite extra guldkant och glädje. Att ha något som man tycker om att göra och få syssla med det man tycker om. Och när det tas ifrån en så det är klart att det tär men å andra sidan är det inget som man dör av.