Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efterlyst kvinna städade hemma hos Sveriges statsminister Magdalena Andersson: "Städfirman hade försäkrat att allt var i sin ordning"

Från 2022
Närbild i profil av Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Bildtext Kritik riktas nu mot statsminister Magdalena Andersson för val av städfirma.
Bild: Kenzo Tribouillard / EPA

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har hamnat i en städtjänstskandal efter att ha anlitat ett företag som anställde städare utan att ha kollat deras bakgrund. Det visade sig att en kvinna utan uppehållstillstånd städade hemma hos statsministern.

Tidningen Expressen avslöjade i lördags att en städfirma av misstag utlöste ett inbrottslarm i statsministerns privata bostad i Nacka i Stockholms län några dagar före jul. När polisen kom till platsen visade det sig att en av de två städarna saknade uppehållstillstånd i Sverige.

Den unga nicaraguanska kvinnan i fråga var efterlyst eftersom hon fått ett avvisningsbesked och avvisningsbeslutet är i kraft. Hon är inte misstänkt för något brott och befinner sig nu i Migrationsverkets förvar.

Senare kom det fram att de anställda vid städfirman som kvinnan jobbade för inte omfattas av något kollektivavtal. Firmans vd har bekräftat detta och det har visat sig att han själv tidigare dömts att betala böter för att ha skrivit påhittade fakturor till sin egen fördel.

Däremot säger han att han inte kände till att den efterlysta kvinnan städade i statsministerns bostad. Enligt honom kom hon från en annan hyrfirma.

Statsminister Andersson: "Jag har frågat om kollektivavtal"

Statsminister Andersson säger till bland annat Sveriges Radio att hon hade försäkrats om att bolaget följer kollektivavtalet. Hon säger sig nu förutsätta att ansvariga myndigheter går till botten med fallet.

"Som många andra svenskar är jag noggrann med att det ska vara ordning och reda på de tjänster jag köper. Men även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer och det visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk", kommenterar statsministern.

Via sin pressekreterare har hon meddelat att hon har avslutat alla kontakter med städfirman.

Säkerhetsexperter kritiska

Sveriges Radio har intervjuat säkerhetsexperter som säger att det är mycket bekymmersamt att en efterlyst person påträffas i statsministerns privata bostad – eftersom personen hade kunnat ha brottsliga avsikter.

Kritik riktas särskilt mot Säkerhetspolisen, men där avfärdar man kritiken med att det inte är Säpos sak att ansvara för dylikt.

Vid Skatteverkets enhet för ekonomisk brottslighet säger man att statsminister Andersson inte har brutit mot några regler i fallet.

Åklagarmyndighetens presstjänst känner enligt svenska medier inte till om att någon förundersökning skulle ha inletts. Då en arbetsgivare anlitar personer som inte har rätt att vistas i Sverige utreds det i normalfall som brott mot utlänningslagen.

Källor: Expressen, SVT Nyheter, Sveriges Radio