Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland ger inte efter för USA – ryssar kan bli utan mobiltelefoner och hushållsmaskiner om det blir sanktioner för attack mot Ukraina

Ansiktsbilder på Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden.
Bildtext Läget är spänt mellan USA och Ryssland.

Samtalen om Ukraina och Europas säkerhet inleds på måndag. USA:s president Joe Biden och hans allierade planerar stränga ekonomiska, tekniska och militära sanktioner mot Ryssland om landet anfaller Ukraina.

Konflikten i Ukraina har gjort läget spänt mellan USA och Ryssland och på måndag sätter sig diplomater från länderna ner vid förhandlingsbordet i Genève, Schweiz, med syfte att försöka avvärja en kris vid gränsen mot Ukraina.

Ryssland har krävt bindande löften om att Nato inte kommer att expandera ytterligare österut. USA och Nato har avvisat dessa krav, men har signalerat en vilja att utforska kompromisser i relaterade frågor.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov uppger för ryska nyhetsbyråer på söndagen att landet utesluter alla eftergifter med USA.

Enligt Ryabkov är man besviken över de signaler som har kommit från Washington de senaste dagarna, men också från Bryssel.

Samtalen på måndag kommer att ledas av USA:s biträdande utrikesminister, Wendy Sherman, en erfaren diplomat som var med och förhandlade fram kärnkraftsavtalet med Iran år 2015.

På onsdag möts medlemmar av Nato med Ryssland i Bryssel. Dagen därpå kommer ukrainska tjänstemän också för första gången att sitta vid bordet för samtal inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Stränga sanktioner planeras vid anfall

Källor till New York Times uppger att stränga sanktioner planeras vid ett eventuellt ryskt anfall. Tekniksanktioner, handelsförbud och att beväpna rebeller finns med på listan.

Sanktionerna ska bland annat innefatta att stänga av Rysslands största finansiella institutioner från globala transaktioner och införa ett handelsförbud med amerikansktillverkad eller amerikanskdesignad teknologi som behövs för försvarsrelaterade industrier och konsumentindustrier.

Tekniksanktionerna skulle riktas mot några av Putins gynnsamma industrier, särskilt flyg- och vapenindustrin, som skapar stora inkomster för den ryska regeringen.

Slut på mobiltelefoner och hushållsmaskiner i Ryssland?

Handelsförbudet kan exempelvis innebära ett beslut som i huvudsak skulle förbjuda export av alla konsumtionsvaror till Ryssland och gälla allt från mobiltelefoner och bärbara datorer till kylskåp och tvättmaskiner som innehåller amerikansktillverkad eller amerikansk designad elektronik.

Det skulle gälla inte bara amerikanska tillverkare utan även europeiska, sydkoreanska och andra utländska tillverkare som använder amerikanska chips eller mjukvara.

En ukrainsk soldat på sin station i Donetsk i början av december.
Bildtext En ukrainsk soldat på sin station i Donetsk i början av december.

Dessutom skulle man, enligt källor till New York Times, beväpna rebeller i Ukraina, vilket potentiellt skulle leda till ett gerillakrig mot en rysk militär ockupation.

I vanliga fall brukar man inte på förhand tala om vilka sanktioner som kan bli aktuella, men enligt Bidens rådgivare är syftet med avslöjandet i det här fallet att redan innan samtalen mellan länderna signalera till Ryssland vilka konsekvenserna av en invasion av Ukraina blir.

Enligt New York Times skulle sanktionerna träda i kraft inom några timmar efter en eventuell attack.

Källor: New York Times, STT, AFP