Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karriärens bästa FM-insats på seniornivå – Anni Lindroos fajtades om medaljerna i sprint

Uppdaterad 09.01.2022 14:25.
Jasmin Kähärä vurpade och tappade ledningen i finalen - Spela upp på Arenan

Förhoppningen var en finalplats och den infriades för Anni Lindroos. En fin dag i Imatra gav till slut en fjärdeplats för 20-åringen. På herrsidan gav Joni Mäki ett välkommet formbesked med tanke på OS.

Årets första FM-veckoslut kulminerade i dag med sprinter i fristil och det var en tävling som Anni Lindroos hade som huvudmålsättning. Och Pargasåkaren hade prickat in storformen.

Lindroos övertygade redan i kvalet på morgonen, och gick sedan lätt vidare från kvartsfinalen. I semifinalen fick hon kämpa men spurten bet på målrakan och hon grejade en finalplats.

Anni Lindroos spurtade in sig till final - Spela upp på Arenan


Finalplatsen gjorde att Lindroos förhoppningar på FM-sprinten infriades, och i dagen sista lopp lyckades hon blanda sig i medaljkampen.

Dramatisk final

Finalen blev dramatisk då Jasmin Kähärä och Emmi Lämsä föll, och därmed var det bara fyra åkare kvar som gjorde upp om medaljerna.

Katri Lylynperä rymde iväg till ett överlägset guld men bakom henne var det jämnare om de två övriga medaljerna. Anni Lindroos hade ett brons inom räckhåll men orkade inte hela vägen.

Lindroos fick nöja sig med en fin fjärdeplats då silvret gick till Josefiina Böök och bronset till Maaret Pajunoja.

För Julia Häger från IF Minken tog det stopp i semifinalen. Häger kämpade in i det sista om andraplatsen i sin semifinal men hon fick ge sig. Häger missade finalen med ynka tre hundradelar.

– Så klart jättesurt, jag var jättebesviken men jag gjorde allt jag kunde. Jag hade gjort mitt bästa lopp i finalen, säger Häger till Yle Sporten.

I herrarnas final gav Joni Mäki ett välkommet formbesked. Vasaåkaren Mäki var klasser bättre än konkurrenterna och tog ett överlägset FM-guld.

– Det här ger självförtroende inför fortsättningen. Det finns hopp och det gäller att fatta rätt beslut så kan det bli ännu bättre, säger Mäki efter finalen.

Bakom Mäki visade videogranskningen att Miro Karppanen kom över mållinjen en tåspets före Verneri Poikonen.

Resultat:

Damer:

1. Katri Lylynperä Vuokatti Ski Team Kainuu 3.11,95
2. Josefiina Böök Jämin Jänne +4,32
3. Maaret Pajunoja Ikaalisten Urheilijat +5,07
4. Anni Lindroos Pargas IF +10,04
5. Jasmin Kähärä, Vuokatti Ski Team Kainuu +24,05
6. Emmi Lämsä Visa Ski Team Kemi +34,98

Herrar:
1. Joni Mäki Pohti Ski Team 2.48,48
2. Miro Karppanen Imatran Urheilijat +1,95
3. Verneri Poikonen Äänekosken Huima +1,97
4. Lauri Lepistö Jämin Jänne +2,27
5. Olli Ahonen Imatran Urheilijat +2,52
6. Lauri Mannila Taivalkosken Metsä-Veikot +12,74