Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran i Kazakstan stiger – minst 164 människor har dött i oroligheterna

Människor står på en paketbil mitt i en folkmassa.
Bildtext Mer än 100 företag och banker har plundrats.
Bild: Lehtikuva/AFP/Abduaziz Madyarov

Antalet döda i oroligheterna i Kazakstan fortsätter att stiga. Minst 164 personer har dött och runt 6 000 har gripits för förhör, uppger presidentämbetet i ett uttalande på söndagen.

Det är ännu oklart om dödssiffrorna enbart avser civila eller om säkerhetsstyrkorna också inkluderas i statistiken.

Bränsleprishöjningar utlöste oroligheterna som bröt ut för en vecka sedan, men missnöjet har bubblat på under ytan en längre tid.

Oroligheterna började i landets västra del men spred sig snabbt till stora städer, inklusive till landets största stad Almaty, där upplopp utbröt och polisen öppnade eld.

Skador på nästan 200 miljoner euro

Mer än 100 företag och banker attackerades och plundrades och över 400 fordon förstördes, uppger inrikesministeriet. Enligt medierapporter öppnade butikerna igen på söndagen.

Ministeriet uppskattade skador på egendom till cirka 175 miljoner euro.

Kazakstans säkerhetstjänst KNB meddelade på lördagen att dess tidigare chef Karim Masimov gripits, misstänkt för högförräderi.

Enligt nyhetsbyrån Reuters verkade livet på gatorna i Almaty återgå till det normala på söndagen, trots vägspärrar och säkerhetskontroller.

Internetåtkomsten är dock fortfarande starkt begränsad och endast presidentens kansli och några lokala nyhetstjänster är tillgängliga på nätet.

Källor: AFP, Reuters