Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland krossade Georgien och går vidare i EM-kvalet – kliniska avslut och bredd på bänken avgjorde: "De orkade inte hänga med"

Från 2022
Miska Henriksson skjuter mot Georgien.
Bildtext Miska Henriksson visade vägen då Finland rivstartade mot Georgien.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Oavgjort i det första delmötet – klara siffror i returen. Finlands handbollsherrar är klara för nästa omgång i EM-kvalet.

Max Granlund räddade ett oavgjort resultat på bortaplan på onsdagen. Med andra ord skulle det vara segraren i mötet mellan Finland och Georgien i Vanda på söndagen som avancerade i EM-kvalet.

De blåvita fick klara sig utan hemmafansens stöd då matchen spelades utan publik. Och dessutom saknades fortfarande tunga namn som Nico Rönnberg och Benjamin Helander i truppen.

Den sistnämnda fanns ändå på plats i Vandahallen och gjorde sitt yttersta för att lappa för publikbortfallet.

– Det ser ju bra ut, säger Helander till Yle Sporten i pausen, då Finland redan gått upp i en sexmålsledning.

– Killarna kämpar på. Jag tror det här ska lösa sig.

Benjamin Helander står på kryckor.
Bildtext Benjamin Helander följde med matchen på plats i Vanda.
Bild: Felicia Räihä / Yle

Helander tvingades stå över landslagsmatcherna på grund av en skada. I Vanda stod han på kryckor, men intygar att det inte handlar om något alltför allvarligt.

– Det hittades en cysta i foten som krävde operation. Jag har varit ur spel sedan början av december. Jag borde få börja rehabba ordentligt inom en månad och är tillbaka på planen om ungefär två.

Det innebär att Helander i den bästa av världar kan vara med i truppen då VM-kvalet fortsätter i mars, men på söndagen var det fullt fokus på att kämpa om en EM-biljett.

"Kontrollerar från början till slut"

Och efter pausvilan fortsatte de blåvita ösa på. Senast nu syntes det klart att Georgien kommit till match med bara tio utespelare och med kliniska Roni Syrjälä och Sebastian Säkkinen i spetsen ledde Finland som bäst med tio bollar.

Mot slutet fick gästerna försköna siffrorna lite och slutresultatet skrevs 30–23.

– Vi skaffar oss ett bra utgångsläge i Georgien och får den här starten. Det blir ett lite kritiskt läge i första halvlek då de kommer två bollar i från, men vi får distansen och kontrollerar ändå matchen från början till slut, säger tränaren Ola Lindgren efteråt.

– De saknar självklart några spelare men vi springer omkull dem och de orkar inte hänga med. Och så sätter vi våra bollar då vi får lägen, kompar Miska Henriksson.

Nya namn stiger fram

Borta i Georgien fanns det en klar orsak till att Finland inte klarade av att vinna: avslutsprocenten var helt enkelt för dålig. Till exempel Max Granlund hade svårt att sätta sina bollar också i returen – men den här gången steg andra spelare fram.

Henriksson var med sina fyra mål i första halvlek en stor orsak till att Finland klarade av att få den där viktiga rivstarten.

– Speciellt då vi är ett så ungt lag känns det skönt att så många stiger fram. Det betyder mycket för vårt självförtroende, säger han.

Tränaren Lindgren är också nöjd med talangens tag i den viktiga matchen.

– Det är ändå helt annorlunda att spela de här matcherna då det blir mer fysiskt. Han har gjort det jättebra både defensivt och anfallsmässigt. Bra val hela tiden, analyserar lotsen.

Ola Lindgren står på knä framför Finlands bytesbänk.
Bildtext Ola Lindgren var riktigt nöjd med insatsen.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Härnäst fortsätter alltså VM-kvalet för Finland. Mot stentufft motstånd gäller det att framför allt se det som en chans att utveckla sitt spel, påminner Lindgren.

– Nu kommer vi att möta mycket högre rankade lag. Det gäller att ta vara på sina chanser och göra så bra prestationer som möjligt. Det här är ett utvecklingsbart lag, det finns många saker vi ska göra bättre.

– I dag var det många olika spelare som fick stiga fram och det är viktigt att alla får känna en delaktighet i spelet – att man är involverad.

Resultat

Finland–Georgien 30–23 (18–12)
Målskyttar Finland: Roni Syrjälä 7, Sebastian Säkkinen 7, Miska Henriksson 4, Linus Lindberg 3, Robin Granlund 3, Max Granlund 2, Oliver Nordlund 2, Viktor Grönmark 1, Richard Sundberg 1

Mikael Mäkelä 26/49 räddningar

Finland avancerar till den tredje kvalfasen med sammanlagt 52–45.


Diskussion om artikeln