Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biståndsoperationer avbryts i Tigray efter dödliga drönarattacker

Från 2022
Uppdaterad 09.01.2022 23:32.
FN-tält i flyktingläger i Tigray.
Bildtext Ett FN-tält i ett flyktingläger i Tigray (Arkivbild).
Bild: Huda Mohammed

Biståndsarbetet i området Tigray i Etiopien avbryts på grund av drönarattacker i området, bland annat mot ett flyktingläger.

FN:s byrå för humanitära frågor (UNOCHA) meddelade i dag nyhetsbyrån Reuters att humanitära organisationer har avbrutit aktiviteterna i området på grund av det pågående hotet från drönarangrepp.

Dödliga drönarattacker genomfördes nyligen mot ett flyktingläger i Tigray. Enligt rebellrörelsen TPLF dödades 56 människor i attacken.

Hälsosystemet i Tigray uppges ha stå på randen till kollaps. Det är svårt att nå området, och alla uppgifter går inte att bekräfta. Kommunikationen fungerar inte heller

Tigray befinner sig i något som FN kallar för en de facto-blockad som förhindrar leveranser av mat och medicin till miljontals människor. Hundratusentals människor lever under svältliknande förhållanden.

Uppskattningsvis tiotusentals människor har dödats i kriget som bröt ut i november 2020 mellan etiopiska regeringsstyrkor och rebellstyrkorna TPLF. Flera miljoner människor har tvingats fly från sina hem.

I slutet av december drog sig rebellerna tillbaka till sitt fäste i Tigray i samband med att regeringsstyrkornas återerövrade en rad strategiska städer. Även om det verkade uppstå en paus i striderna efter det har rebellerna anklagat regeringen för att fortsätta utföra dödliga drönarattacker mot Tigray.

Stråhydda i flyktingläger i Tigray.

Rapporter om fortsatt våld i Tigray

Hoppet om lugnare tider fick sig en törn.

Källor: Reuters, AFP