Nu börjar omikron sprida sig kraftigt också i östra Europa – och där är vaccinationsgraden betydligt lägre än i väst
Omikronvarianten av coronaviruset har främst drabbat Västeuropa medan de östra delarna har klarat sig bättre. Den här veckan väntas ändra på det och antalet smittade befaras nu stiga snabbt i Östeuropa och östra Centraleuropa.
– Vi har ingen aning om hur kraftig den här vågen kommer att bli, säger Cristian Oancea från Victor Babeș-sjukhuset i Timișoara i Rumänien.
Enligt rumänska prognoser kommer omikronvarianten av coronaviruset att svepa in i landet de närmaste sju dagarna.
Incidensen i Rumänien var i fredags 142 smittade per 100.000 invånare under den senaste två veckorna. Det är en niondel av motsvarande smittspridning i Finland.
Men i Rumänien har bara drygt 40 procent av invånarna fått en första vaccindos. Det är mindre än hälften av motsvarande siffra i Finland.
Det betyder att följderna av en ny våg antagligen blir allvarligare i Rumänien och hela Östeuropa än i Finland.
Sjukhusen i regionen förbereder sig
Precis som i Rumänien gör sjukhusen i grannländerna vad de kan för att förbereda sig för en våg av nya patienter.
Men i hela regionen lider sjuk- och hälsovården av en kroniskt brist på resurser och personal. Välutbildade sjukvårdare och läkare jobbar fortfarande ofta för högre löner i Västeuropa.
Regeringen i Tjeckien föreslår att coronavaccinet blir obligatoriskt för alla äldre än 60 år och exempelvis för sjukvårdspersonal och räddningspersonal.
På söndagen ordnades demonstrationer mot förslaget i Prag, Brno och tre andra städer.
Nästan femtusen tjeckiska brandmän, poliser, räddningspersonal och anställda inom vården har skrivit under en petition där de kräver att regeringen drar tillbaka förslaget. En av undertecknarna är immunologen Jiří Beran.
– Jag är övertygad om att vaccineringarna ska vara riktade och inte universella, riktade mot klart specificerade riskgrupper som de äldre eller de kroniskt sjuka.
I Tjeckien och Ungern har ändå betydligt fler personer fått två doser av coronavaccinet än i grannländerna i öst. Det rör sig ända bara om drygt 60 procent, tre av fem invånare.
Myndigheterna betonar nu hur viktigt det är att få fler att ta vaccinet.
– Det absolut bästa verktyget mot viruset är vaccineringen. Första, andra och boosterdosen, säger Tjeckiens hälsominister Vlastimil Válek.
Därför har Tjeckien i första hand satsat sina begränsade resurser på att bygga vaccineringscenter som ska göra det lätt att vaccinera sig.
Antalet nya smittade kommer att vara högt varje dag men vi har inte kapacitet att testa alla
― Juozas Augutis, rektor och matematiker, Vytauto Didžiojo universitetas
Litauen är östra Europas mest vaccinerade land – 70 procent är fullt vaccinerade. Där började antalet smittade att stiga snabbt förra veckan.
Incidensen i Litauen och de andra baltiska länderna ligger fortfarande ändå en bit under 1000, märkbart lägre än i Finland.
Enligt uppdaterade uppgifter (10 januari klockan 11.00) har incidensen i både Litauen och Estland nu stigit över 1000.
De litauiska experterna säger att landet inte kommer att ha kapacitet att testa alla som uppvisar symptom. Mörkertalet kan bli stort och incidensen börjar bli ett dåligt mått på smittspridningen.
– Antalet nya smittade kommer att vara högt varje dag, säger rektorn och matematikern Juozas Augutis från Vytauto Didžiojo-universitetet.
Han uppskattar att det kommer att stiga till 12 000 per dag – i ett land med hälften så många invånare som Finland.
– Men, säger han, vi har inte kapacitet att testa alla. Många kommer inte ens att försöka bli testade för symptomen är så milda.
Många kommer inte ens att försöka bli testade för symptomen är så milda