Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Svårt" middagsmöte mellan Rjabkov och Sherman inför dagens tuffa samtal om europeisk säkerhet

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov och hans amerikanska kollega Wendy Sherman möttes i Genève också i september i fjol.
Bildtext Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov och hans amerikanska kollega Wendy Sherman möttes i Genève också i september i fjol.
Bild: Lehtikuva

På söndag kväll möttes Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov och hans amerikanska kollega Wendy Sherman över en arbetsmiddag i Genève. Ryabkov beskrev samtalet som svårt, men affärsmässigt.

Det är Rjabkov och Sherman som leder Rysslands och USA:s förhandlingsdelegationer vid säkerhetssamtalen i Genève på måndagen. De förberedde sitt möte över en arbetsmiddag på söndag kväll och enligt nyhetsbyrån AFP beskrev Rjabkov middagskonversationen alltså som svår, men affärsmässig. Enligt Rjabkov kan den här typen av samtal inte vara enkla.

– Jag tror inte att vi kommer spilla någon tid i morgon, sade Rjabkov.

Sherman, i sin tur, ska under middagen med Rjabkov ha understrukit att USA förbundit sig vid "internationella principer om suveränitet, territoriell integritet, och alla självständiga nationers rätt att välja sina egna allianser". Hennes uttalande förmedlades efter mötet av Ned Price, talesperson för USA:s utrikesministerium.

Bakgrunden till det bilaterala mötet mellan USA och Ryssland i Genève är den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns och ett befarat ryskt anfallskrig mot Ukraina. Ryssland kräver, bland annat, garantier för att försvarsalliansen Nato inte expanderar österut.

Sherman tillade att USA välkomnar en genuin diplomatisk process, men att man inte kommer att diskutera europeisk säkerhet över huvudena på sina europeiska allierade och partner.

Både från rysk och amerikansk sida har tonfallet varit tufft och rätt pessimistiskt inför måndagens möte i Genève och de påföljande samtalen i Bryssel och Wien.

Enligt planerna ska Ryssland träffa företrädare för Nato i Bryssel på onsdagen och mötas med, bland annat, representanter för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Wien på torsdag.

Källor: AFP, Tass, AP