Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Partierna önskar brett samarbete för att välfärdsområdesvalet ska lyckas – verksamhetsledare: "Människor vet inte vad man röstar om"

Från 2022
Reklam för välfärdsområdesvalet i vinterlandskap från Seinäjoki.
Bildtext Traditionell valreklam finns, men största delen av kampanjerna flyttar till digitala plattformar.
Bild: Elina Niemistö / Yle

Coronapandemin överskuggar valkampanjerna. Nu vore det viktigt att hålla valet synligt, aktivera väljarna och tillsammans informera vad valet handlar om, säger man från partiernas håll.

I flödet på sociala medier skymtar meddelanden från kandidater förbi. Valarbetet görs på plattformar där det fortsättningsvis är möjligt att träffa potentiella väljare. Småskaligt och tryggt, påminner partiaktiva i Österbotten.

Tiden börjar bli knapp, valet hålls 23 januari. Förhandsröstningen inleds den 12:e och fortsätter till den 18 januari.

Valet handlar om konkreta saker

Vad välfärdsområdesvalet egentligen handlar om är fortande obekant för många. Det vet både Johanna Auto, ordförande för Socialdemokraterna i Österbotten och Sini-Elina Kärsämä som är ordförande för Centern i Södra Österbotten.

– Människor blandar ihop vad man beslutar om i landskap och kommunfullmäktige, säger Kärsämä.

Johanna Autio är inne på samma linje.

– När det blev klart att valet genomförs kom signaler från fältet att människor inte vet vad valet handlar om. Människor är nog intresserade, men man måste öppna vad det handlar om, säger Autio.

Att valet genomförs mitt i en pandemi syns konkret också för Samlingspartiet. På grund av coronakarantän ersätter kretsordförande Jesse Luhtala verksamhetsledaren Riikka Varila i intervjun.

– Människor är nog intresserade, men vi måste prata ännu mer konkret om de konkreta sakerna. Vi måste prata om vad det är som förändras, även om det inte är så mycket som borde förändras ur kundens synvinkel, konstaterar Luhtala.

I välfärdsområdesvalet avgörs vardagliga saker som berör hur räddningsväsendet och social- och hälsovårdstjänster ska ordnas.

Intresse finns

Coronapandemin påverkar valkampanjerna. Regionala bestämmelser och begränsningar måste beaktas och därför görs inga långdragna planer. Det är en dag i taget som gäller.

I takt med att valdagen närmar sig kommer valivern att stiga märkbart, tror partifolket.

– Visst märks det att människor blivit mera intresserade efter jul och nyår, säger Kärsämä.

– Kandidaterna gör egen marknadsföring och i de egna kretsarna verkar det finnas iver. Nu är det viktigaste att samma iver når väljarna, säger Autio.

Också Jesse Luhta konstaterar att det är viktigt att hålla fast vid intresset när det klarnar hur kampanjer kan genomföras.

Viktigast är att valet genomförs

Precis som i sommarens kommunalval har sociala medier en viktig roll i välfärdsområdesvalet.

Därtill önskar partierna att valet aktivt lyfts i medierna.

– Vi behöver mediernas hjälp för att få synlighet till valet, säger Kärsämä.

– Det är ett utmanade val. Det är viktigt att betydelsen av valet lyfts i medierna. Partierna gör sin del, säger Autio.

Partierna följer noggrant med coronaläget. Samlingspartiet är redo att flytta kampanjen till de digitala plattformarna, konstaterar Luhtala. Han påminner om att det viktigaste är att valet får synlighet och på så vis hålls aktuellt.

– Det blir färre möten, men valet ska ändå synas i folks vardag. Det är allas utmaning att få människor i rörelse – partiernas, medias och alla andra, säger Luhtala.

Hitta din egen kandidat, testa Svenska Yles valmaskin.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas Puolueet toivovat laajaa yhteistyötä aluevaalien onnistumiseksi – toiminnanjohtajat: Ihmiset ovat vielä epätietoisia, mistä äänestetään skriven av Hanne Leiwo och Elina Niemistö.