Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu ett fängelsestraff för Aung San Suu Kyi och fler är att vänta

Från 2022
Uppdaterad 10.01.2022 13:08.
Över 1 400 civila har dödats i samband med protester efter militärkuppen i februari 2021. Här bar demonstranter på ett porträtt av Aung San Suu Kyi under en demonstration i februari i fjol.
Bildtext Över 1 400 civila har dödats i samband med protester efter militärkuppen i februari 2021. Här bar demonstranter på ett porträtt av Aung San Suu Kyi under en demonstration i februari i fjol.
Bild: Lehtikuva

En domstol i Myanmar har dömt landets avsatta ledare Aung San Suu Kyi till ytterligare fyra års fängelse. Nu bland annat för innehav av walkie-talkier. Hon fick ett fängelsestraff redan förra månaden och står åtalad för fler brott.

Militärjuntan i Myanmar begränsar all information om Suu Kyi och rättegångarna mot henne. Hennes advokater får inte uttala sig, militären har inte avslöjat var Suu Kyi hålls fängslad och ingen utomstående tillåts träffa henne.

Nyhetsbyråerna hänvisar till anonyma domstolskällor då de rapporterar om måndagens dom mot Suu Kyi vid en domstol i huvudstaden Naypyidaw.

Suu Kyi ska den här gången ha dömts till två års fängelse för att ha importerat walkie-talkier utan tillstånd och ett år för innehav av samma utrustning. De två domarna ska avtjänas samtidigt. Dessutom dömdes hon till två års fängelse för brott mot landets coronarestriktioner.

Just den här walkie-talkieutrustninen användes som förevändning genast då Suu Kyi greps, i samband med militärkuppen den 1 februari i fjol. Utrustningen beslagtogs vid porten till hennes residens. Enligt hennes advokater användes den inte av henne själv, utan av säkerhetsvakter i samband med deras övervakningsarbete.

Totalt riskerar Suu Kyi över 100 års fängelse

Redan förra månaden dömdes Suu Kyi till fyra års fängelse för uppvigling och brott mot coronarestriktioner. Straffet reducerades senare till två år av juntaledaren Min Aung Hlaing.

Suu Kyi står åtalad för åtminstone ett dussintal brott, bland annat för valfusk och korruption, så hon har fler domar att vänta. Om hon skulle bli dömd på alla de här punkterna, så riskerar 76-åringen fängelsedomar på totalt över 100 år.

Vad Suu Kyi och hennes närmaste medarbetare döms för spelar egentligen ingen större roll. Både juridisk expertis och politiska bedömare i Myanmar och i omvärlden tror att det främsta syftet med domarna är att omöjliggöra Suu Kyis återkomst till politiken.

Över 1 400 människor har dödats och över 10 000 gripits efter militärkuppen i Myanmar.

Norska Nobelkommittén: Politiska motiv bakom domen mot Suu Kyi

Norska Nobelkommittén, som delar ut Nobels fredspris, fördömer de nya fällande domarna mot Aung San Suu Kyi.

– Nobelkommittén är djupt oroad över hennes situation, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen till nyhetsbyrån AFP i ett mejl och tillägger: Den senaste domen mot Aung San Suu Kyi är en politiskt motiverad dom.

Källor: AP, AFP, Yle