Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter Yles granskning: Espresso House ber om ursäkt för dåliga arbetsförhållanden och stänger kritiserat centralkök

Från 2022
Uppdaterad 10.01.2022 12:55.
Ingång till Espresso House i Citycenter i Helsingfors.
Bildtext Espresso House ger om ursäkt till anställda vid kraftigt kritiserat centralkök.
Bild: Marika Koskensalo / Lehtikuva

Kafékedjan Espresso House erkänner att man misslyckats i sin verksamhet och lovar att man kommer driva igenom förändringar. Det här efter att flera anställda i intervjuer med Yle Uutiset vittnat om dåliga arbetsförhållanden.

Espresso House ber alla sina anställda om ursäkt för dåliga arbetsförhållanden och för att man misslyckats med att förbättra de problem som existerar.

Tidigare anställda vid Espresso Houses centralkök har i Yle Uutisets granskande program MOT bland annat lyft fram problem med hygienen men också horribla arbetsförhållanden som beskrivs som livsfarliga på grund av bristande arbetssäkerhet.

Nu meddelar Espresso House att man stänger centralköket som finns i Citycenter i Helsingfors och att man kommer öppna ett nytt centralkök under våren.

Espresso House uppger inte om köket stängs på grund av de missförhållanden som lyfts fram av Yle, eller om man i ett tidigare skede planerat stänga köket. Centralköket har bland annat misskötts på grund av dåligt ledarskap.

Kedjan lovar att förbättra såväl arbetsförhållandena i köket som hanteringen av mat.

"Vi tar det här på stort allvar och vi återupptar verksamheten i köket först när bristerna har utretts från grunden och problemen i ledningen åtgärdats", skriver Espresso House i ett pressmeddelande.

"Centralköket är som en låglönefabrik" – anställda vittnar om omfattande personalbrist, smutsigt kök och dålig ledning

MOT har i sin granskning gått igenom en stor mängd fotografier från centralköket, matbeställningar, arbetslistor, meddelanden mellan anställda och ledningen, arbetsintyg och andra dokument.

Materialet visar att den personal som jobbat vid centralköket tvingats jobba övertid och ofta utan pauser på grund av omfattande personalbrist. Vidare visar dokumenten att hygiennivån i lokalerna varit dålig och att säkerheten på arbetsplatsen varit bristande.

De anställda hade före Yles granskning fört fram sina åsikter kring alla problem till ledningen, men de gav inte resultat.

– Jag har aldrig tidigare på en arbetsplats känt att jag på riktigt är i fara. Nu kände jag att inte ens mitt liv var värt något, säger den tidigare anställda Ana-Maria Albastroiu.

– Centralköket är som låglönefabrik. Det finns inga pauser eller tid att gå på toaletten. Många gånger hann jag inte äta något. Ibland kändes det som om jag inte ens hade tid att andas, tillägger hon.

En kvinna med brunt långt hår poserar utomhus. Hon tittar in i kameran. I bakgrunden syns snö.
Bildtext Ana-Maria Albastroiu slutade jobba vid Espresso House i augusti.
Bild: Jari Pussinen / Yle

Alla de tidigare anställda som Yle intervjuat säger att de inte skulle rekommendera maten som tillverkas i köket för någon.

– Köket är på alla sätt mycket smutsigt, säger tidigare anställda Linh Tran.

En kvinna med rött hår poserar och tittar in i kameran.
Bildtext Linh Tran sade upp sig från Espresso House i höstas.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Hon berättar bland annat att vattnet som användes i köket var av dålig kvalitet. Ibland var vattnet som kom ur kranen gult eller brunt. Vattnet användes bland annat för att marinera rödlök.

En gång gick strömmen i utrymmet och var borta i flera timmar. Produkterna som fanns i kylskåp och frysar började smälta.

– Jag berättade det här till ledningen, men de sade att det inte gör någon skillnad. Produkterna användes ändå, säger en tidigare anonym anställd.

De anställda tvingades till farliga arbetsuppgifter

Många av de anställda som jobbat i centralköket är flyktingar. De har nattetid jobbat med att laga fyllda croissanter, bröd och sallader till 14 kaféer i huvudstadsregionen. Utöver det sysslade de anställda med catering i köket. Under en arbetstur tillverkades över 1 500 matportioner i det lilla centralköket.

Per natt jobbade tre eller högst fyra personer. Arbetsdagen började allt som oftast vid midnatt och pågick ofta betydligt längre än åtta timmar. Linh Tran jobbade exempelvis 191 timmar under september månad. Hon hade ett arbetsavtal på 25 timmar i veckan.

De anställda vittnar också om att flera olyckor inträffat då maten körts ut från centralköket.

– Jag tror att alla olyckor inträffade för att människorna var för trötta för att köra, säger Albastroiu.

Bagels uppradade på ett bord i Espresso House centralkök. På väggarna och golvet syns smuts.
Bildtext Bland annat bagels tillverkas i centralköket med bristande hygienkrav.
Bild: Yle MOT

Diskussioner per sms mellan de anställda och ledningen visar bland annat hur man bytt från sommar- till vinterdäck på en av paketbilarna först i januari i fjol vintras. Det här efter att en anställd krävt det.

En annan olycka ledde till att en av sidospeglarna på paketbilen ramlade av, varefter chefen konstaterade att chaufförerna kan fortsätta köra bilen trots att det bara finns en spegel. Chefen ville inte åtgärda det här innan försäkringsbolaget betalat.

"Vi måste vänta på att försäkringsbolaget meddelar om de betalar för det eller inte. Om polisen stoppar dig och vi väntar på svar från försäkringsbolaget, ger de tid för oss att fixa problemet", skriver chefen i ett sms.

Skärmbild av ett Whatsapp-meddelande.
Bildtext Meddelande från chefen per sms om den trasiga sidospegeln.
Bild: Yle MOT

Linh Tran berättar att hon en timme innan hon skulle köra iväg med bilen fick höra att spegeln fattades.

– Jag var ursinnig. Vi kör genom Helsingfors centrum och genom motorvägen till Esbo. Det är väldigt farligt att köra utan spegel. De är fullständigt oansvariga, säger Tran.

Den här texten bygger på MOT:s artikel Yötöitä 190 tuntia kuussa, ruskeaa vettä hanasta, kuskaamista kesärenkailla pakkasilla – Espresso Housen keskuskeittiön työntekijät kertovat kokemuksistaan skriven av Kaisu Suopanki samt artikeln Espresso House sulkee työolojen ja ruokaturvallisuuden takia kohun keskelle joutuneen keskuskeittiönsä skriven av Kari Ikävalko. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln