Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jouren vid Borgå sjukhus inte fullt så stockad som i huvudstadsregionen – läkare: "Invånarna vet hur de ska söka vård"

Från 2022
En ambulans står framför Borgå sjukhus. På sjukhuset står det "jourpoliklinik".
Bildtext Också vid jouren i Borgå måste man vänta, men inte lika länge som i huvudstadsregionen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Jourmottagningar inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt är överbelastade, och patienter har väntat på vård i upp till 68 timmar. Vid jouren vid Borgå sjukhus är situationen klart bättre än i huvudstadsregionen.

Köerna till jouren är inte farligt långa vid Borgå sjukhus, säger Anna Meuronen, överläkare vid jouren.

– Läget är normalt. Eller så normalt som det varit, visst är det alltid någon form av kö. Det "nya normala” har varat i ett år.

De senaste dagarna har flera jourmottagningar inom HUS varit totalt fullproppade av väntande människor. Till exempel i Mejlans i Helsingfors har patienter väntat på vård i 68 timmar, och i Pejas i Vanda i 44 timmar.

Enligt Meuronen kan man halvera de här timmarna, så landar man på situationen i Borgå.

– Som värst har väntetiden varit 1–2 dygn.

Invånarna inom Borgå sjukvårdsdistrikt vet vart de ska söka sig när de behöver vård. Så jag säger tack för tålamodet!

Anna Meuronen, överläkare, jour och akuvård vid Borgå sjukhus

Enligt Meuronen råder det inte personalbrist på jouren, utan svackan beror på att personalen smittats av coronaviruset eller är i karantän. Den här situationen förvärrades i rask takt kring julhelgen.

– Även om personalen prioriteras i provtagningskön, så är det kommunala testandet trögt och det påverkar mängden personer som kan vara på jobb.

Just jouren har det alltså rätt så bra ställt, men på avdelningarna råder kronisk personalbrist.

– Bäddavdelningen och fortsatt vård har dragit bra. Men personalbrist finns också inom äldrevården, och hemsjukvårdens resurser är för knappa.

Åk inte till jouren med lindriga symtom – testa dig hemma

Eftersom köerna är långa inom HUS i huvudstadsregionen söker människor vård via fel kanaler, vilket ytterligare belastar systemet. Frågor kring coronaviruset ska inte riktas till jouren, utan till coronainformationens nummer.

– Eftersom coronainformationens nummer är upptagna ringer många till 116 117. Det numret betjänar inte i coronafrågor. Och när ingen svarar där ringer man till nödnumret 112, säger Maarit Castrén, verksamhetschef vid HUS-akuten åt Yle.

Vid Borgå sjukhus har det här inte varit ett stort problem. En del lindriga fall söker sig till jouren, men ganska få, säger Anna Meuronen.

– Situationen skulle kunna vara betydligt värre hos oss. Invånarna inom Borgå sjukvårdsdistrikt vet vart de ska söka sig när de behöver vård. Så jag säger tack för tålamodet!

hemtest corona
Bildtext Vid lindriga symptom som kan tyda på covid-19 ska man göra ett självtest hemma.
Bild: Lehtikuva

Borgå sjukvårdsområde omfattar Askola, Lappträsk, Lovisa, Borgnäs, Borgå och Sibbo. Vid Borgå sjukhus verkar samjouren dygnet runt.

Enligt Meuronen fungerar sjukhusets avtal med hälsovårdscentralerna bra, så att patienter skickas från jourluckan till hälsovårdscentralen om de har symptom som tyder på covid-19.

– Coronaspårningen och -testningen är belastad, så det gäller att göra självtest hemma om man är lindrigt sjuk.

För att få de officiella pappren som kan behövas för till exempel ekonomisk ersättning då man försatts i karantän måste man få covidsmittan bekräftad genom ett officiellt test.

Enligt Meuronen är det viktigaste ändå att få testresultat genom självtest, så att man kan ta till de praktiska åtgärderna.

Diskussion om artikeln