Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Ska preventivmedel och regelbunden tandkontroll vara gratis? Det tycker partierna väldigt olika om

Tandborstar, sprutor, kondomer och olika piller utspridda på finsk bakgrund.
Bildtext Vad samhället ska erbjuda gratis och vad alla ska betala för själva är en central fråga i partiernas ideologier och syn på vården.

Yles valkompass visar tydliga skillnader i hur partierna ser på rent konkreta frågor som tandkontroll och preventivmedel. Ganska få kandidater stöder tanken att välfärdsområde ska erbjuda injiceringsrum för narkotika.

Från och med nästa år flyttar social- och hälsovården i närmare 300 kommuner över till 21 nya välfärdsområden. De politiker som väljs in i välfärdsområdesvalet ansvarar alltså för både hälsovårdscentralerna, den specialiserade sjukvården, den offentliga tandvården, barnrådgivningen, familjerådgivningen och mental- och missbrukarvården, och dessutom brand- och räddningsverksamheten.

Hur vården ska ordnas är ändå något det finns ideologiskt olika syn på mellan partierna. Högern och vänster ser väldigt olika på välfärdsområdets beskattningsmöjlighet och användning av privata serviceproducenter ska användas. Det är också stor skillnad i hur partierna tycker bostadsorten kan påverka nivån på servicen.

Kandidaternas svar i Yles valkompass visar också tydliga partiskillnader i flera alldeles konkreta frågor.

Tänderna

Gratis tandkontroll får relativt stort stöd

Till frågan om välfärdsområdet ska erbjuda gratis tandkontroll regelbundet är många kandidater positivt inställda. Påståendet får stöd i alla partier, men allra mest hos de mer vänsterorienterade Vänsterförbundet och Socialdemokraterna. Hos Samlingspartiet är varannan kandidat emot tanken.

Kandidaternas öppna svar på frågan visar ändå en tvekan kring hur effektiv åtgärden skulle vara.

– Munhälsan är en viktig del av allmän hälsa och välbefinnande. Jag är inte helt säker på om regelbundna kontroller skulle vara det mest effektiva sättet att förbättra befolkningens hälsa, skriver De Grönas Saara Hyrkkö, uppställd för Västra Nylands välfärdsområde.

Det är köerna och väntetiderna vi måste jobba med

– Priserna inom den offentliga tandvården är mycket skäliga. Det är köerna och väntetiderna som är det verkliga problemet vi måste jobba med, skriver Joakim Strand, SFP, uppställd i Österbotten.

Centerns Sari Innanen uppställd i Mellersta Österbotten säger att de låga inkomsterna i hennes välfärdsområde gör det ekonomiskt svårt för många att hålla tänderna i gott skick.

– Därför borde kontroll erbjudas åt alla utan kostnad.

Ehkäisyvälineitä: e-pillereitä, kierukoita, ehkäisyrengas, kondomi, ehkäisykapseli

Störst motstånd mot gratis preventivmedel finns hos Sannfinländarna

Det är redan i dag flera kommuner som erbjuder gratis preventivmedel till under 25-åringar och idén får stöd hos många uppställda kandidater i välfärdsområdesvalet, över partigränserna. I ett enda parti är det fler kandidater som är emot tanken än för: Sannfinländarna.

Också hos Kristdemokraterna finns ett motstånd, men kandidaterna som är positiva till idén är fler än de negativa. Hos De Gröna och Vänsterförbundet är så gott som samtliga kandidater för gratis preventivmedel för unga.

– I Vanda har det här varit en succé som sparar pengar, säger Vänsterförbundets Jussi Saramo, och lägger till att både aborterna och de sexuellt överförbara sjukdomarna har minskat i Vanda.

Sannfinländarnas Ville Tavio, uppställd i Egentliga Finland, är helt emot idén.

Det är alltid någon som betalar

– Det är alltid någon som betalar, motiverar Tavio.

Samlingspartiets Kai Mykkänen, uppställd i Västra Nyland, tar också han upp goda erfarenheter från sin kommun.

– I sig kunde man förvänta sig att en myndig person skulle ta det primära ansvaret för sin sexuella hälsa med undantag för mindre bemedlade personer. Men i praktiken har vi i Esbo redan infört gratis preventivmedel. Resultaten har varit uppmuntrande.

Frankrikes första konsumtionsrum för narkotika öppnade i Paris 2016.

De Gröna och Vänsterförbundet mest positiva till att erbjuda injiceringsrum

När det gäller att erbjuda injiceringsrum för narkotika är motståndet tvärtom stort i många partier. Bara hos De Gröna och Vänsterförbundet är en majoritet för. Hos Sannfinländarna och Kristdemokraterna är nästan alla kandidater emot.

– Jag understöder inte att göra det lättare att använda narkotika. Man borde i stället fundera på sätt att minska på droganvändningen, säger Nina Nummela, uppställd för Rörelse nu i Vanda och Kervo.

SDP:s Matias Mäkynen i Österbotten ser ändå att injiceringsrum kan ha goda effekter, och hänvisar till forskning som säger att rummen stöder droganvändarna med andra tjänster samtidigt.

– Rummen minskar också på besvär och störningar som droganvändning orsakar.