Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kazakstans president: Oroligheterna var täckmantel för statskupp organiserad av yttre och inre fiender

Från 2022
 Kassym-Jomart Tokajev.
Bildtext Kazakstans president Tokajev anklagade yttre och inre fiender som styrdes från ett "central knutpunkt" för oroligheterna. Han lovade att presentera bevis inom kort.
Bild: Alexey Nikolsky / EPA

Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev anklagar inre och yttre fiender för ett försök till statskupp under oroligheterna i landet. Rysslands president Putin lovar fortsatt stöd mot "färgrevolutioner" i grannländerna.

Oroligheterna i Kazakstan som har krävt över 160 liv var ett försök till statskupp, uppger landets president Kasym-Zjomart Tokajev.

Vid ett videomöte för den ryskledda säkerhetsalliansen CSTO:s ledare anklagade Tokajev både inre och yttre fiender för att ha utnyttjat demonstrationerna mot högre bränslepris för att kulkasta landets ledning.

– Under en täckmantel av spontana protester bröt en våg av oroligheter ut. Det blev tydligt att det huvudsakliga målet var att underminera den konstitutionella ordningen och ta över makten. Vi talar alltså om ett kuppförsök, sade Tokajev.

Säkerhetsstyrkor i Kazakstan.
Bildtext Över 160 människor dödades då demonstrationerna i flera stora städer kvästes. 16 medlemmar av säkerhetsstyrkorna har dödats, uppger myndigheterna.
Bild: Valery Sharifulin / AOP

Enligt Tokajev styrdes oroligheterna från "en tydlig knutpunkt".

– Det huvudsakliga angreppet var riktat mot Almaty. Om staden hade fallit skulle det ha banat väg för ett övertagande av hela den tätt befolkade södra delen av landet och sedan hela Kazakstan. De planerade att sedan ta över huvudstaden, sade Tokajev.

Inre stridigheter

Enligt Tokajev har ordningen nu återställts. Han menade att det ändå ännu pågår vad han kallade operationer mot terrorgrupper.

Det har rapporterats om att flera medlemmar av den styrande eliten i Kazakstan har lämnat landet i samband med oroligheterna.

Många experter tror att en del av våldet under demonstrationerna berodde på inre stridigheter inom Kazakstans ledning.

Anklagelserna om att yttre krafter skulle ligga bakom oroligheterna liknar de som Ryssland tog till i samband med storprotesterna i Belarus.

Ryska styrkorna kvar så länge de behövs

Tokajev försvarade också beslutet att be Ryssland och andra CSTO-länder om militär hjälp med läget.

Enligt Tokajev berodde oron över framförallt de flera tusen ryska soldaterna på bristfällig information och att han hade bett Ryssland ingripa eftersom Kazakstan hotades av internationell terrorism.

Rysslands president Vladimir Putin sade vid mötet att den ryska operationen inte skulle bli långvarig.

– En fredsbevararstyrka under CSTO har skickats till Kazakstan och, jag vill betona det här, för en begränsad tidsperiod, sade Putin.

Den ryska försvarsmakten har publicerat videor och bilder på ryska "fredsbevarare" som landade i Kazakstan natten till lördagen.
Bildtext Ryska styrkor flögs in till Kazakstan bara några dagar efter att demonstrationerna mot högre bränslepris började.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Putin ville ändå inte säga hur länge styrkan blir kvar i Kazakstan, bara att den blir kvar så länge den behövs.

Putin lovade ändå liknande ryska operationer om demonstrationer eller oroligheter bryter ut i andra länder som hör till Rysslands intressesfär.

– Genom de åtgärder vi genom CSTO har vidtagit, gör vi det klart att vi inte kommer att låta någon destabilisera situationen i eller nära vårt hem och genomföra så kallade färgrevolutioner eller liknande scenarier, sade Putin.

Putin hänvisade till folkresningarna i bland annat Georgien och Ukraina, där massdemonstrationer tvingade ryskvänliga autokratiska ledare att avgå.

Putin har ofta hävdat att de så kallade färgrevolutionerna i forna sovjetländer har iscensatts av Nato och USA.