Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förvaltningsdomstolen upphäver regionförvaltningsverkets beslut – gymföretagare i Kimito: "Man funderar ju nog hur det kan vara så här tokigt"

Från 2022
Uppdaterad 10.01.2022 16:41.
Ett tomt gym. I förgunden vikter, i bakgrunden maskiner av olika slag.
Bildtext Nu är det okej med individuell träning i gymmen i sydvästra Finland igen.
Bild: Hanna Juopperi / Yle

Åbo förvaltningsdomstol har tillfälligt upphävt regionförvaltningsverkets beslut att stänga gymmen. Lokaler för individuell träning får nu hålla öppet tills ett slutgiltigt beslut om restriktionerna har fattats.

Lokaler för individuell träning får hålla öppet tills det är klart om regionförvaltningsverkets restriktioner är lagliga eller inte. Det här gäller alltså i Egentliga Finland och Satakunta.

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland beslutade den 29 december att införa nya coronabegränsningar mellan 1-15 januari, och restriktionerna innebar bland annat att också gym måste stänga.

Fem företag hade lämnat in klagomål gällande regionförvaltningsverkets beslut. Förvaltningsdomstolen ska ta ställning till de här klagomålen vid ett senare tillfälle.

Förvaltningsdomstolen meddelar att de i nuläget inte kommer att fatta ett liknande beslut gällande lokaler för grupp- och lagträning.

Enligt regionförvaltningsverket betyder det här att gym och andra lokaler med individuell träning kan öppna sina dörrar med omedelbar verkan. Beslutet gäller inte simhallar eller spa-anläggningar som alltså inte får öppna sina dörrar, meddelar regionförvaltningsverket.

Snabba beslut förbryllar gymföretagare

Peter Eggert är verkställande direktör för gymmet Actiwell i Kimito och är glad över att få öppna igen.

Eggert säger att han läste om att gymmen får öppna på omedelbar verkan en timme innan Yle Åboland ringde upp honom och är förbryllad över restriktionerna som ändrar på kort varsel.

– Man funderar ju nog hur det kan vara så här tokigt. Ena veckan ska vi stänga och nästa vecka får man öppna igen utan några förvarningar. Beslutet att vi ska stänga kom ganska snabbt och då skulle vi förbereda oss för det och informera alla kunder. Nu, mittiallt, får man tydligen öppna igen, säger Peter Eggert.

Peter Eggert, damlandslagets fysioterapeut
Bildtext Arkivbild. Gymföretagaren Peter Eggert är glad över att få öppna gymmet igen men förbryllad över beslut som träder i kraft på kort varsel.
Bild: YLE

Enligt Eggert har gymmet ändå inte problem att kalla in personal på kort varsel. Trots att gymmen blev tvungna att stänga har de tack vare undantaget i restriktionerna haft öppet för familjer och privata smågrupper.

Därför har en från personalen oberoende varit på plats då gymmet var stängt för normal verksamhet från den 1 till 10 januari.

– Nu är det bara att informera våra kunder om att det är fritt fram att träna igen.

Ovisshet dåligt för ekonomin

Peter Eggert säger att januari och februari klart är de brådaste månaderna för gymmet. Hur mycket stängningen i början av januari kommer att påverka ekonomin kan Eggert inte uppskatta, men han säger att ovissheten i restriktionerna gör att många kunder väljer att inte träna på gym.

– Folk tänker ju säkert att inte välja gym som motionsform då man inte vet om man får träna där. Kanske inte restriktionerna bara gäller i två veckor utan längre. Folk vet inte riktigt vad de får eller vad de betalar för egentligen.

Istället för att restriktionerna som gäller gymmen hoppar av och an, skulle Eggert föredra att gymmet i Kimito fick ta in en begränsad mängd kunder på en gång. Systemet har använts tidigare under pandemin och passade Actiwell vars kundgrupp inte är så stor, säger Eggert.

Det aktuella beslutet om att öppna gymmen är tillfälligt och det är möjligt att gymmen måste stänga igen.

– Ingenting förvånar mig längre i det här skedet. Det är bara att ta skeden i vacker hand och göra som de säger i så fall.

Eggert säger att han förstår att restriktionerna är nödvändiga. Att stänga gymmen har han däremot inte förståelse för och hänvisar till THL:s riskbedömning för hur coronaviruset smittas och sprids.

– Gymmen låg på en skala på ett medan verksamheter som var betydligt mer riskbenägna fick ha öppet. Gymmen har också en viktig betydelse med tanke på välmående överlag i samhället och att vi håller oss i gott skick. Så jag har svårt att förstå varför vi skulle drabbas.

Artikeln uppdaterades 10.1.2022 klockan 13.09 med tilläggsuppgifter från regionförvaltningsverket.

Artikeln uppdaterades 10.1.2022 klockan 16.40 med intervjun med gymföretagaren Peter Eggert.