Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi får utbilda jurister på magistersnivå: "Vi är väldigt nöjda och glada"

Från 2022
Uppdaterad 11.01.2022 12:17.
Bild av en byggnad i ett soligt snöigt landskap.
Bildtext Den utvidgade juristutbildningen ska inledas år 2023.
Bild: Marie Söderman / Yle

Antti Kurvinen, forsknings- och kulturminister (C) meddelade på måndagen att Åbo Akademi får sin efterlängtade juristutbildning. Det här kom fram under ett infotillfälle om nya utbildningar i Finland.

Åbo Akademi får alltså utbildningsrätt till juristprogrammet hela vägen från kandidat till doktorsexamen. Hittills har utbildningen varit på kandidatnivå.

Enligt minister Antti Kurvinen (C) ger det här studerande mångsidigare möjligheter. Den nya utbildningen ska också motsvara de regionala behoven.

Den utvidgade juristutbildningen ska inledas år 2023, meddelar Utbildningsministeriet.

Åbo Akademi beslöt att ansöka om juristutbildningen under styrelsemötet i september.

Universitetet ansökte om tillstånd att erbjuda magisterexamen i juridik också år 2020, men då nekades ansökan med motiveringen att det inte fanns en tillräckligt stor lärarkapacitet för att möjliggöra två utbildningar.

"Vi är glada och nöjda över beskedet"

Beskedet om att Åbo Akademi får utvidga juristutbildningen tas emot med glädje inom Åbo Akademi.

– Vi är väldigt nöjda och glada över beskedet och vi är glada över att minister Kurvinen har förstått de behov som vi har pekat på. Vi är beredda på att jobba vidare med att tillgodose behovet av den juridiska kompetensen på svenska, säger tf rektor Mikael Lindfelt.

Enligt Lindfelt har utbildningen en stor betydelse för Åbo Akademi, eftersom juristutbildningen är attraktiv. För ett år sedan fick Åbo Akademi tillståndet att utbilda provisorer och juristutbildningen på magistersnivå är ett mycket välkommet tillägg i universitetets palett av utbildningar, konstaterar han.

– Vi kommer att kunna höja vår akademiska profil. Det här breddar Åbo Akademis utbildningsutbud på ett utmärkt sätt.

Man, Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi, står framför kameran i mörkblå satinkostym.
Bildtext Åbo Akademis tf rektor Mikael Lindfelt är glad över ministeriets besked.
Bild: Arash Matin

"Stilfullt beslut"

Åbo Akademi är det enda universitet i landet som har en lägre högskoleexamen inom juridik, utan möjlighet till magisterstudier. Nu blir det ändring på det.

– Det här är inget dramatiskt beslut. Rättsnotarierna vid Åbo Akademi har hittills behövt söka sig till andra universitet för sina magisterstudier, så jag ser det här som ett stilfullt beslut, säger minister Antti Kurvinen.

Antti Kurvinen med munskydd
Bildtext Forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) berättade om de nya högskoleutbildnignarna på ett informationstillfälle på måndagen.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Undervisnings- och kulturministeriets överdirektör Atte Jääskeläinen säger att universiteten själva kommer att bestämma om antalet startplatser.

– Åbo Akademi har planerat 25 startplatser till den nya utbildningen. Vid Helsingfors Universitet finns det för tillfället 34 startplatser till juridikstudier på svenska.

Jämlika studiemöjligheter

Även vid Åbo Akademis studentkår gläder man sig åt det nya beslutet. Styrelseordförande Veera Granroth säger att det är ett betydelsefullt beslut. Hon tror också att de flesta som för tillfället studerar juridik på kandidatnivå kommer att fortsätta sina magisterstudier vid ÅA.

– Det här ger en mer jämlik möjlighet att utföra hela utbildningen på svenska. Vi är jätteglada, säger Granroth.

Det finns ett mål att hälften av de unga vuxna ska vara högskoleutbildade år 2030. Hur viktigt är det att få ännu mera satsningar på högskolorna för att nå målet?

– Att bara öka studieplatser och rätten att utbildas räcker inte om man inte är färdig att också öka finansieringen. Det är klart, ju mer man utbildar desto mer finansiering behövs och är man inte färdig att göra de satsningarna försämras utbildningens kvalitet.

En kvinna i halvbild med ytterrock på utomhus. Veera Granroth.
Bildtext Styrelseordförande för studentkåren Veera Granroth säger att utbildningen blir mer jämlik när fler har möjlighet att göra sina magisterstudier på svenska.
Bild: Privat

För tillfället baseras högskolornas finansiering långt på antalet utexaminerade. Granroth säger att modellen har sina sidor, men den hårda pressen kan påverka studerandes välmående på ett negativt sätt.

– Dessutom gör det att högskolans finansiering varierar från år till år.

Vid högskolorna såg man en ökning av utexaminerande i början av coronapandemin men den siffran har börjat sjunka. Hur det kommer att se ut om pandemin fortsätter blir intressant, menar Granroth.

– Kanske man i framtiden kunde finansiera utgående från enskilda kurser istället för hela examina, säger Granroth.

Stor satsning på högskolorna

Yrkeshögskolan Novia kommer att införa en ny ingenjörslinje inom informations- och kommunikationsteknik.

Därtill startar tretton finskspråkiga högskolor och universitet nya utbildningar nästa år.

Enligt Kurvinen är det den största högskoleförnyelsen under 2000-talet. Han ser se nya utbildningarna som viktiga satsningar både för Finlands framgång och för regionerna.

Alla nya utbildningar ska börja under 2023.

Åbo Akademi får sin efterlängtade juristutbildning

8:02

Se också tv-nytts inslag om ÅA:s juristutbildning. I inslaget medverkar studerandena Nelly Karhunen och Marcus Lyne samt tillförordnade rektorn Mikael Lindfelt.

Programmet är inte längre tillgängligt


Uppdaterad 10.01.2022 13:32 med kommentarer av Kurvinen och Jääskeläinen samt information om YH Novia.
Uppdaterad 10.01.2022 14:03 med kommentarer av Åbo Akademis tf rektor Mikael Lindfelt.
Uppdaterad 10.01.2022 14:32 med kommentar av Kårens ordförande Veera Granroth.