Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Visst önskar jag att få träffa människor live" – östnyländska partiaktiva berättar om hur det är att göra kampanj inför välfärdsområdesvalet

“Här har vi mycket att göra” - Östnyländska partiaktiva berättar om hur det är att göra kampanj inför välfärdsområdesvalet - Spela upp på Arenan

Kandidaterna är taggade, men en stor del av kampanjarbetet inför välfärdsområdesvalet går ut på att förklara vad valet egentligen går ut på. Vi skickade mejl åt de nio största partierna i Östnyland och fick svar av sju.

Elin Blomqvist-Valtonen från Svenska folkpartiet i Borgå är första vice ordförande i stadsstyrelsen. Hon ställer själv upp i valet.

Hon säger samma sak som många andra som svarat på vårt mejl. En del av kampanjarbetet går ut på att förklara varför en reform behövs.

"Det gäller inte bara att sprida sina egna budskap utan även att väcka intresse för att rösta över huvud taget."

Anette Karlsson skriver att den långa helgen gett alla partiaktiva möjligheten att samla kraft och energi efter sommarens kommunalval och höstens nya fullmäktigerutiner.

Det gäller inte bara att sprida sina egna budskap utan även att väcka intresse för att rösta över huvud taget

― Elin Blomqvist-Valtonen, SFP

Karlsson ställer upp i valet för Socialdemokraterna och är andra vice ordförande i stadsstyrelsen i Borgå. Hon oroar sig för den tighta tidtabellen.

"Valkampanjen kör ganska snabbt i gång efter nyåret, vilket betyder att kampanjtiden blir kortare än vanligt. Jag hoppas att det inte påverkar röstningsaktiviteten."

Enligt Yles partimätning säger hälften av väljarna att de tänker rösta i valet. Mätningen gjordes tre veckor före valet.

Två kvinnor står på en trappa
Bildtext Elin Blomqvist-Valtonen, SFP, till vänster och Anette Karlsson, SDP, till höger. De sitter båda i stadsstyrelsen i Borgå och ställer också upp i valet.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

De flesta partiaktiva som svarade på våra frågor sa att den här valkampanjen inte skiljer sig mycket från vårens och sommarens kommunalvalskampanj. Också då var samhället stängt på grund av pandemin och kandidaterna var tvungna att hitta på nya sätt att göra kampanj.

Nu önskar jag att få träffa människor live

― Mari Lotila, De Gröna

Mari Lotila är aktiv i De Gröna i både Lovisa och Borgå. Hon önskar att pandemin snart skulle vara ett minne blott. Hon vill ut och träffa livs levande människor.

"Själv är jag ganska aktiv på sociala medier och det har jag också varit före valet. Nu önskar jag att få träffa människor live. Det är jätteviktigt och jag saknar det."

För Jolanta Lundgren från Sibbo är det här det första valet hon ställer upp i. Hon är kandidat för Vänsterförbundet. Hon planerar dela ut ett kampanjflygblad och har startat en Facebookgrupp för partiaktiva på orten.

"Jag själv brukar botanisera i kandidater i valkompasser inför val så därför har det varit viktigt för mig att svara på dem, främst Yles valkompass, och där också kommentera mina svar."

Jolanta Lundgren ställer upp i välfärdsområdesvalet för Vänsterförbundet i Sibbo.
Bildtext Jolanta Lundgren, VF i Sibbo, tror att mycket av kampanjarbetet kommer gå ut på att berätta om vad det är för ett val.
Bild: Siru Heikkila

I Borgå hade Samlingspartiet och Kristdemokraterna planerat för ett gemensamt valcafé vid torget, men caféet blev i stället ett skyltfönster eftersom man inte får ordna allmänna tillställningar inomhus.

Utomhus är det kallt och inne får man inte träffas

― Jere Riikonen, Kristdemokraterna

Jere Riikonen ställer upp för Kristdemokraterna i Borgå.

"Utomhus är det kallt och inne får man inte träffas", skriver han i ett mejl till oss.

Han är också rädd att de som är sjuka eller utstötta, och mest av allt skulle behöva en fungerande offentlig vård, inte kommer att rösta.

Rasmus Lindroos ställer upp i valet för Rörelse Nu i Sibbo. Han är också chef för partiets kampanjer i östra Nyland. Lindroos hade planer på att ställa upp på ett flertal uteevenemang, men nu flyttade kampanjarbetet till nätet i stället.

"Jag kommer att göra en kampanj som består av rätt så många olika aktiviteter. Allt från utomhusreklam, direkta reklamutskick till en mångsidig kampanj på Facebook, Instagram, Youtube och olika streaming-aktiviteter."

Utomhusreklam, direkta reklamutskick, en mångsidig kampanj på Facebook, Instagram, Youtube och olika streaming-aktiviteter

― Rasmus Lindroos, Rörelse nu

Kristian Forsman, fullmäktigeordförande i Mörskom, ställer upp i valet för Centern. Som en del andra partier i Östnyland satsar Centern på en valtidning.

"Ett av de viktigaste elementen i vår valkampanj i östra Nyland är en åttasidig valtidning som vi delar ut till varje hem, utom dem som inte vill ha reklam. I tidningen presenterar vi våra kandidater och vårt program."

Kristian Forsman, fullmäktigeordförande i Mörskom, ställer upp i valet för Centern.
Bildtext Kristian Forsman, från Centern i Mörskom, berättar att hans parti uppmuntrar sina kandidater till att vara aktiva på sociala medier och att skriva insändare så de blir kända för väljarna.
Bild: Niko Laurila

Utöver valtidningar, sociala medier, utomhusreklam och skyltfönster finns det en brokig flora av andra sätt att föra fram sitt budskap.

De partiaktiva i Östnyland vi har pratat med kommer bland annat ta till telefonkampanjer, skriva insändare och bloggar och ta chansen till spontana träffar på gatan då när det är möjligt.

Och till sist, det som kandidaterna återkommer till gång på gång. Vad går valet ut på och varför behövs reformen?

Tanken är att genom en reform stävja kostnaderna för vården, och att samtidigt garantera att vården och räddningsväsendet ska vara möjligast lika för alla i Finland i framtiden.

Allt du behöver veta om välfärdsområdesvalet på tre minuter. - Spela upp på Arenan