Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Kamp på liv och död" – Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar hellre om mat än kärnvapen 10 år efter sitt makttillträde

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade nästan enbart om det svåra ekonomiska läget i sitt nyårstal, där han inte nämnde vare sig USA , Sydkorea eller kärnvapen med ett ord.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade nästan enbart om det svåra ekonomiska läget i sitt nyårstal, där han inte nämnde vare sig USA , Sydkorea eller kärnvapen med ett ord.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade om jordnära frågor som mat och bättre livskvalitet i sitt senaste nyårstal. Det var ytterligare ett tecken på den kursändring som Nordkorea genomgår då Kim firar sina tio år i spetsen för världens mest isolerade nation.

Den 37 år gamle Kim Jong-Un krönte sina tio år vid makten med ett nyårstal som visade hur världens mest isolerade land, det utfattiga Nordkorea, försöker komma ur en ekonomisk kris som har förvärrats ytterligare på grund av coronapandemin.

Nordkorea stängde sina gränser på grund av pandemin även till sin enda bundsförvant och ekonomiska livlina Kina, vilket har lett till att Nordkorea är mer isolerat än någonsin förut.

Den grundläggande utmaningen är att få till stånd stora förändringar för folkets liv

– Vårt främsta mål under år 2022 är att förbättra livet för vårt folk som står inför en väldig kamp på liv och död, konstaterade Kim i ett tal inför det styrande nordkoreanska Arbetarpartiets centralkommitté. Talet avrundade centralkommitténs fem dagar långa session i slutet av december.

Kim har i sina tidigare nyårstal ofta understrukit relationerna med Sydkorea och USA, och han har flera gånger utnyttjat tillfället för diplomatiska utspel, men denna gång nämnde han inte USA eller kärnvapen med ett ord, om man får tro de officiella nordkoreanska rapporterna om talet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade mest om det kärva ekonomiska läget i sitt nyårstal inför Arbetarpartiets centralkommitté i Pyongyang.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade mest om det svåra ekonomiska läget i sitt nyårstal inför Arbetarpartiets centralkommitté i Pyongyang.

Ambitiösa planer för jordbruket

– Den grundläggande utmaningen nästa år är att garantera att femårsplanen förverkligas så att det innebär stora förändringar för folkets liv, sa Kim, som därmed direkt medgav att det har blivit allt svårare för Nordkorea att föda sitt eget folk.

Han lade fram ambitiösa planer för hur man kan utveckla jordbruket och folkets diet och han avslöjade bland annat att man skall bygga en ny traktorfabrik. Skeptiska utländska experter tror att denna fabrik åtminstone delvis kommer att tillverka avfyrningsramper för missiler.

Militär upprustning har låg prioritet i år eftersom Nordkorea är fullt upptagen med att överleva

Kim talade också om nya skoluniformer för barnen och om behovet att "få kontroll över icke socialistiskt beteende." Det ansågs vara en hänvisning till de spontana privata svarta livsmedelsmarknader som har blomstrat då statliga affärer inte har klarat av att förse folk med mat.

En kvinnlig försäljare står vid fönstret vid en liten privat mataffär i Nordkorea.
Bildtext Små livsmedelskiosker har dykt upp på många håll utanför huvudstaden Pyongyang. Bilden är från berget Kumgangsan.

Den sydkoreanska webbsajten NK News grundare, Chad O´Carroll tror att hela talet var en populistisk vädjan till ett missnöjt folk om att inte ge upp hoppet om en bättre vardag.

Det var antagligen därför som Kim inte vill tala detaljerat om behovet av militär upprustning, så som han alltid har gjort tidigare, tror O´Carroll.

– Kim måste vara väl medveten om att det inte är en god idé att avslöja sofistikerade militära planer samtidigt som folk lider av matbrist och allt bistrare förhållanden utanför Pyongyang.

– Hans massiva fokus på jordbruket är utan motstycke i nyårstalen under Kim Jong-Uns styre. Den militära upprustningen har låg prioritet under det kommande året eftersom Nordkorea kommer att vara fullt upptaget med att överleva, tror Chad O´Carrol.

Spannmålspriserna har inte stigit, vilket tyder på att Nordkorea inte lider av akut matbrist just nu.
Bildtext Studenter och tjänstemän från städer som Pyongyang har kommenderats till landsbygden för att hjälpa till med risodling.

Risk för att hungersnöden upprepas

FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för fortsatt akut matbrist, som under fjolåret orsakades av tyfoner och omfattande översvämningar i risodlande områden.

Nordkoreas största problem har länge varit att landet är bergigt och jordmånen alltför tunn på många håll, vilket ökar riskerna för att odlingsjorden spolas bort av hällregn och översvämningar.

Kim har själv flera gånger beskrivit det nuvarande läget som "en mödosam färd." Det är en hänvisning till hungeråren i slutet av 1990-talet då hela nordkoreanska styret var nära att kollapsa på grund av akut hungersnöd som tvingade folk att lämna sina hem på jakt efter mat.

Hungersnöden på 1990-talet orsakades till stor del av naturkatastrofer, men också av Sovjetunionens fall vilket ledde till att handeln och stödet från en viktig allierad gick förlorad.

Upp till en tiondel av nordkoreanerna svalt ihjäl under hungeråren, då folk också struntade i stränga lagar och regler då de såg vänner och grannar dö av svält. De kaotiska åren är något som Kim Jong-Un vill förhindra med alla medel.

Nordkorea avfyrade i början av januari en missil som enligt nordkoreanerna var en hypersonisk missil.
Bildtext Nordkorea utförde i början av januari sitt första missiltest sedan november i fjol.

Inget tal om vapen då ekonomin störtdyker

Nordkoreas ekonomi krympte i fjol och året innan mer än någonsin tidigare under de tio år som har gått sedan Kim Jong-Un tog över efter fadern Kim Jong-Ils död år 2011.

Sydkoreas centralbank beräknar att Nordkoreas ekonomi krympte med minst 4,5 procent under år 2020 och att fjolåret 2021 var ännu värre, även om man ännu inte har tillgång till detaljerad statistik.

Den militära upprustningen har ändå fortsatt trots allt tal om satsningar på livskvalitet i Nordkorea.

Nordkorea utförde i början av året sitt första missiltest sedan en rad missilprov i september och november. Nordkoreanerna hävdade att det var frågan om en ny hypersonisk missil som färdas i överljudshastighet, men amerikanska och sydkoreanska militärexperter betvivlar uppgifterna.

FN:s säkerhetsråd diskuterade också testet, men kunde inte enas om en fördömande resolution på grund av Kinas och Rysslands motstånd.

Det avspeglar omvärldens passivitet; så länge som Nordkorea inte utför kärnvapentest eller provskjuter långdistansmissiler som kan nå USA, så kan man mer eller mindre strunta i nordkoreanska hotelser och utpressning.