Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yle utökar textningen av direktsända TV-program

Från 2022
Yles textare direkttextar ceremonin under vilken Joe Biden tillträdde som USAs president 20.1.2021.
Bildtext De program som Yle sänder textas manuellt.
Bild: Pilvi Ahonen / Yle

TV-nytt och Ylen aamu-sändningarna programtextas från och med början av 2022.

Yle erbjuder redan nu programtextning på finska och svenska av största delen av sitt utbud på tv. Nu börjar Yle även direkttexta programmen TV-nytt och Ylen aamu.

Med programtextning avses textning av ett svenskspråkigt program på svenska och motsvarade ett finskspråkigt program på finska. TV-nytt är den första direktsändning på Yles kanaler som regelbundet textas till svenska.

Under året kommer också andra svenskspråkiga program att direkttextas, exempelvis valprogram.

Den simultana direkttextningen skrivs och sänds ut i tv-rutan till tittarna under programflödet. Det är ett arbete som kräver koncentration och därför textar i regel flera textare under en direktsändning. Man byter textare med cirka 5–20 minuters mellanrum, säger Virve Tossavainen, chefen för Yles programtextare.

Textningen görs samtidigt som direktsändningen pågår. Att utöka textningen är en del av Yles arbete för att främja tillgängligheten till Yles innehåll. Redan nu förses så gott som hela Yles svenskspråkiga utbud som inte direktsänds med svensk text.

Tillgängligheten till innehåll och tjänster är kärnan i Yles uppgift som public service-mediebolag. Programtextningen betjänar i synnerhet tittare med nedsatt hörsel, men den är också till nytta för många andra. Tillgängligheten betjänar hela publiken, säger Minna Pöntys, tillgänglighetsansvarig vid Yle.

På andra språk