Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen mer karantän för coronasmittade i Helsingfors: "Omöjligt att verkställa alla beslut", säger Vartiainen

Uppdaterad 11.01.2022 14:02.
Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) eduskunnan kuppilassa 12.2.2021
Bildtext Borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) informerade om coronaläget i Helsingfors på måndagen.

Helsingfors slutar spåra coronasmittade bland alla invånare, och slutar därmed också försätta smittade i karantän. Smittspårningen har redan länge varit överbelastad på grund av det stora antalet smittade.

– Under de senaste sju dagarna har vi haft över 10 000 nya smittade i Helsingfors. Alla kan inte längre heller testas, så det verkliga antalet är betydligt högre, säger Juha Jolkkonen, direktör för Helsingfors social- och hälsovårdssektor.

Det är betydligt fler nya fall än i början av december.

– Sammanlagt 140 patienter får sjukhusvård på grund av corona i Helsingfors. Två veckor sedan var det endast 63 personer. Behovet av intensivvård har ändå inte ökat, säger Jolkkonen.

Smittspårning enbart inom vården och på äldreboenden

Det stora antalet coronasmittade har överbelastat både smittspårningen och testningen. Myndigheterna får kännedom om smittade för sent, vilket ofta betyder att den smittade utsatt många andra för viruset.

På grund av fördröjningen mellan smittan och ett eventuellt karantänsbesked minskar karantänen heller inte på smittspridningen.

I fortsättningen spåras smittade endast på äldreboenden och vårdboenden, samt inom hälsovården.

Personer som exponerats för viruset hemma, på jobbet, i skolan eller på daghem försätts heller inte längre i karantän.

– För att säkerställa vården har vi i dag öppnat Hertonäs sjukhus som reservsjukhus. Där finns plats för 50 coronapatienter, säger Jolkkonen.

"Invånarna måste själva ta ansvar"

Helsingfors råder nu de som smittats och de som blivit utsatta för smitta att själva ta ansvar för att viruset inte sprids vidare.

– Om du har symptom på en luftvägsinfektion, ta kontakt med skolan och jobbet, och stanna hemma, säger Jolkkonen.

Om du inte hör till en riskgrupp och bara har lindriga symptom ska du inte gå på coronatest, säger han.

– Om symptomen blir allvarliga ska du genast ringa vår coronarådgivning. Du kan också göra ett självtest, säger Jolkkonen.

Om självtestets resultat är positivt behöver det inte bekräftas med ett laboratorietest.

– Om du träffat personer två dagar innan du fått symptom eller senare, ska du vara i kontakt med dem, be dem att inte träffa andra människor på fem dagar och be dem bära munskydd. Vi är inte längre i kontakt med alla smittade eller exponerade – därför är det speciellt viktigt att du informerat dem du möjligen utsatt för smitta, säger Jolkkonen.

Enligt honom kan smittspridningen inte längre stoppas, men den kan saktas ner så att så många helsingforsare som möjligt hinner få vaccin.

– Vi har ökat vaccineringskapaciteten, och vi vill se till att alla över 60 år och de som hör till riskgrupper hinner få en tredje dos vaccin, säger Jolkkonen.

I nuläget har 24,6 procent av alla över 12-åriga helsingforsare fått en tredje dos.

"Regeringen måste se över hybridstrategin"

– Hela Finland är i fasen för samhällsspridning, och därför krävs riksomfattande åtgärder från regeringen, säger Juhana Vartiainen (Saml), Helsingfors borgmästare.

Enligt honom är det dags att helt slopa hybridstrategin, som går ut på restriktioner och omfattande testning.

– Med de nuvarande smittsiffrorna har vi inga möjligheter att spåra alla i vårt område. Regeringens besked från förra veckan om att en hel skolklass ska sättas i karantän då en elev är sjuk är i praktiken omöjligt att verkställa. Vi har inte resurser att verkställa alla karantäns- och isoleringsbeslut, säger Vartiainen.

Vartiainen säger att så gott som alla restriktioner nu är i bruk i Helsingfors. Det stora undantaget är ändå barn och ungas hobbyverksamhet, som än så länge får fortsätta.

– Vi ska diskutera det på coronakoordineringsgruppen i morgon (tisdag 11.1). Men enligt mig ska barn och unga gå först. De restriktioner som omfattar dem ska vara sådana att de bevisligen fungerar och att de negativa effekterna är små, säger Vartiainen.